Otvoren vetropark u Kovačici 1Foto: Enlight/ New Energy Solutions

U opštini Kovačica danas je otvoren vetropark „Kovačica“, trenutno najveća operativna elektrana te vrste u Srbiji sa instaliranih 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavati.

Taj vetropark će proizvoditi struju za više od 68.000 domaćinstava čime će se uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 250.000 tona godišnje. Reč je o investiciji izrealske kompanije Enlight i njenog srpskog partnera kompanije New Energy Solutions.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić tom prilikom je izjavio da je Vlada Srbije kao jedan od svojih prioriteta u sektoru energetike odredila upotrebu čiste energije sa ciljem da se do 2020. u Srbiji proizvodi 27 odsto struje iz obnovljivih izvora energije i da se na mrežu postavi 500 megavati iz energije vetra. „Projekat izgradnje vetroparka Kovačica je dokaz da smo u tom smislu na pravom putu“, rekao je Antić.

U kojoj meri je značajna saradnja dveju zemalja istakla je ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam naglasivši da je projekat vetroparka nastao kao plod uspešnog rada i razmene iskustava izraelske i srpske kompanije, ali i međusobno dobrih odnosa Izraela i Srbije.

„Ambasada Izraela je posvećena kreiranju platforme koja spaja potencijal investiranja u srpsku ekonomiju sa mogućnostima razvijanja tehnologije koje poseduju izraelske kompanije“, naglasila je Fišer Kam.

Predstavnik izraelske firme Enlight Jair Serousi je istakao da su u vreme klimatskih promena zelena energija i njena što veća primena i razvoj nešto na čemu svi moramo da radimo. „Investirali smo u Srbiju na duge staze i zainteresovani smo za još projekata“, rekao je Serousi.

Za potrebe izgradnje i rada investitor je izgradio i rekonstruisao više od 40 kilometara puteva, a ukupna vrednost investicija u ovaj vetropark je 189 miliona evra. Projekat vetroparka Kovačica ima pozitivne efekte i na životnu sredinu, a najveća njegova prednost je iskorišćavanje vetra, kao obnovljivog izvora energije što će automatski doprineti smanjenju emisije štetnih gasova, efekta staklene bašte i umanjiće se i zavisnost od proizvodnje energije upotrebom elektrana na fosilna goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari