Otvorena ORA "Novi Pazar 2020" 1Foto: S. Župljanin

ORA-URA ponovo se ori Novim Pazarom. Ponovo je oživelo omladinsko naselje „Bane i Laki“, smešteno u ovdašnjoj osnovnoj školi „Stefan Nemanja“.

Počela je Omladinska radna akcija „Novi Pazar 2020“.

Predajom raporta komandantu ORA Kasimu Zoraniću i obraćanjem Zlatice Broz, unuke Josipa Broza Tita, akcija je svečano otvorena danas.

Narednih dana, na više lokacija, radiće stotinak mladih i starih akcijaša iz tri brigade: „Pazarski veterani“, „Pazarski humanitarci i „Rifat Škrijelj -Laki“. Zbog koronavirusa, njihov zadatak je ekološko uređivanje lokacija u gradu i okolini, a najviše posla biće na čišćenju reka Raške, Jošanice i Trnavice.

Obraćajući se brigadirima, Zlatica Broz je naglasila da joj je drago „što posle mnogo godina ima priliku da doživi duh nekadašnje zemlje i starih akcija“.

– Ovo je prilika za lepo druženje, ali i da se pokaže suživot kakav ste uvek imali na ovim prostorima – rekla je Brozova.

Povodom otvaranja ovogodišnje ORA, postavljene su dve izložbe.

U akcijaškom naselju nalazi se više od 150 fotografija sa starih omladinskih radnih akcija, a u pešačkoj zoni, u centru grada, na 12 panoa ima 250 fotografija sa prošlogodišnje ORA „Novi Pazar“, koja je imala međunarodni karakter. Omladinske radne akcije imaju dugu tradiciju u ovom gradu.

ORA je prošle godine obnovljena i okupila je više od 100 brigadira iz Srbije, Makedonije, BiH i Hrvatske.

Prošle godine su uređivali prostor buduće turističke lokacije na Ribarićkom jezeru i zemljište prema arheološkim lokalitetima, kulturno-istorijskim spomenicima i izletištima. Organizator ORA „Novi Pazar“ je lokalna samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari