Otvorene četiri hiljade radnih mesta 1

Za poslednje tri godine u Šapcu je otvoreno oko četiri hiljade radnih mesta i prvi put je na Zavodu za zapošljavanje manje od 8.500 nezaposlenih.

Najveći iskorak bila je investicija japanske kompanije „Jazaki“ sa 1.500 radnika, a to je jedna od retkih firmi u Srbiji koja aktivno traži nove radnike pri čemu se zaposlenima omogućava da napreduju u zvanju uz dodatnu obuku. Prema rečima novog direktora Ahmeda Bedevija do kraja godine fabrika će raditi punim kapacitetom od planiranih 1.700 radnika, a za ovo vreme već je osvojila novi program za putnička vozila.

U severozapadnoj industrijskoj zoni, najvećoj u Srbiji i sa mogućnosti poslovanja u tzv. slobodnoj zoni na prostoru od 200 hektara očekuju su novi investitori uz do sada uveliko prisutne kompanije iz drugih zemalja i domaće firme. To je i rezultat konstantnog rada Saveta za privredu koji pokušava da stvori što povoljniji privredni ambijent. Potvrda zalaganje stigla je od najreprezentativnijeg poslovnog medija Fajnenšal tajmsa koji je Šabac uvrstio u top listu od deset najpovoljnijih destinacija za ulaganje u kategoriji manjih gradova, a poređenja radi tu je i Maribor, koji ima aerodrom i pride pripada Evropskoj uniji. Ono što bi bio dodatni zamajac je izgradnja auto-puta Ruma-Šabac koja bi dovela nove investitore koji pokazuju sve veće interesovanje za poslovanje u Šapcu.

Stopa nezaposlenosti u Šapcu je oko osam odsto, na nivou EU, znatno manja nego u nekada industrijskim centrima Kragujevac, Niš i Kruševac, a Grad Šabac čini dodatne korake za smanjenje nezaposlenost. Posebno je značajan program podsticaja zapošljavanja starijih, žena od 58 godina i muškaraca od 60 godina, koji najteže dolaze do radnog mesta. U tu svrhu iz budžeta je izdvojeno 15 miliona dinara, a do sada je na ovaj način zbrinuto (do penzije) oko 800 ljudi.

Za zapošljavanje medicinskih radnika izdvaja se deset miliona dinara, za obuke nezaposlenih opredeljeno je tri miliona dinara, dok se za zapošljavanje osoba sa invaliditetom daje milion dinara. Za podršku zapošljavanja mladih kroz radnu praksu iz budžeta se izdvaja 1,4 miliona dinara, a švedska agencija za međunarodnu saradnju taj oblik finansira sa još 11 miliona dinara. Za podrške preduzetništvu kroz finansiranje računovodstvenih usluga izdvaja je 3,6 miliona dinara.

Sve ove mere obuhvatiće nekoliko stotina lica, a ne bi trebalo zaboraviti podsticaji u agraru, pošto bezmalo polovina stanovništva živi na selu i od sela. Iz budžeta se za agrar izdvaja 45 miliona dinara, a najbolji primer su subvencije za dubinske bunare u Pocerini, gde pojedina domaćinstva ostvaruju i do deset hiljada evra po hektaru.

Nakon privatizacije mnoge velike šabačke firme su ugašene, kao „Izgradnja“, „Sedmi juli“, „Nama“ sa po hiljadu i više radnika, „Obojena metalurgija“ sa 800 radnika, „Zaštita bilja“ sa 600 radnika, a najveća šabačka investicija Šećerana, u koju je uloženo 125 miliona dolara, prodata je u staro gvožđe. Veliki udar bio je i stečaj koncerna „Farmakom MB“ koji je imao oko četiri hiljade zaposlenih. Posle svega Šabac postaje dobro mesto za ulaganje i mesto gde se može naći posao. Pojedina privatizovana preduzeća beleže dobre poslovne rezultate, tako da za kvalitetne radnike i stručnjake ima posla. To su „Zorka Pharma“, koja sada posluje u okviru „Hemofarma“ i „Štade“; pa „Beli limovi“ (deo smederevske Železare), „Zorka Boje“ (finski „Tikurila“); Zorka Nemetale i „Semenarstvo“ (holandski koncern „De Heus“.

Posao se može naći u Gradu, glavna je poruka Šapca mladima, ali i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari