Paraćin spremno čeka najavljeni dolazak "Delfija" 1

Skoro cela 2016. godina protekla je u ozbiljnim pregovorima naše Opštine sa velikim svetskim proizvođačem elektrokablova za automobile, kompanijom “Delfi”.

Paraćin očekuje konačan odgovor hoće li “Delfi” pokrenuti proizvodnju u industrijskoj zoni, što je premijer Aleksandar Vučić već najavio, piše opštinski Bilten.

Kako se navodi, dugi pregovori, bez obzira na rezultat, potvrđuju da Paraćin ima mogućnost da realizuje ovaj projekat, te da je bilo ispravno pripremati infrastrukturu i industrijsku zonu bez unapred poznatog kupca. Baš zato što vodi politiku velike štednje a malog zaduživanja, paraćinska opština je među retkima u Srbiji koja je u stanju da ovakav projekat sprovede.

U međuvremenu, pre definitivnog saznanja hoće li za tu kompaniju graditi i izdati im u zakup fabriku veću od 15.000 kvadrata koja će zaposliti 1.500 ljudi, Paraćin intenzivno radi na stvaranju uslova za dolazak i ovog i drugih investitora.

Komanija „Delfi“ važi za jednog od najvećih proizvođača auto-delova u svetu, sa većinskim američkim kapitalom, a proizvodi elektroniku i delove za transportne sisteme, uključujući i delove za automobile. Ima 156 fabrika u 34 zemlje u kojima radi 170.000 radnika.

Radi povećanja kapaciteta industrijske zone za snabdevanje strujom, u toku su radovi na polaganju desetkilovoltnog kabla za dovod iz pravca Paraćina, a dodatna snaga od 4 megavata omogućiće napajanje postojećih i budućih pogona. Završetak ovog posla očekuje se sledeće godine, kada će dalekovod stići do već sagrađene trafostanice u naselju Zmič. Druga trafostanica, se napajanjem iz pravca Ćuprije, svakog momenta očekuje upotrebnu dozvolu Elektroprivrede Srbije i puštanje u rad. Nastavljena je i gradnja fekalne kanalizacije tamo gde je nema jer je upravo zbog novih investitora neophodno dalje širiti prostor u zoni koji je opremljen saobraćajnicama, kanal- izacijom, vodom i strujom.

I dok su investitori koji su među prvima u industrijskoj zoni kupili zemljište startovali sa proizvodnjom, a drugi grade ili pribavljaju dozvole, Paraćin pregovara sa još nekim preduzećima zainteresovanim da otvore pogone na tom mestu. Proletos je zemljište u naselju Zmič kupila firma “Cinkomet” koja je registrovana u Beogradu ali je u vlasništvu stranog investitora i planira u Paraćinu pogon za preradu cinka. Ulagač je već krenuo sa nivelacijom terena, a gradiće na proleće. Novi ulagač je i firma “Reguma” koja je na ponovljenom konkursu kupila parcelu od 46 ari nakon što je prethodni kupac odustao.

U oktobru, odbornici Skupštine opštine Paraćin doneli su još dva nova rešenja o prodaji zemljišta. Poznati proizvođač i izvoznik eteričnih ulja, firma “Sanikula” iz Gornje Mutnice, kupila je parcelu od 26 ari, dok je preduzetnik Nenad Antić iz Paraćina kupio 46 ari. “Sanikula” će investirati u poslovni prostor za veleprodaju u saradnji sa jednom švajcarskom firmom, dok će Antić u sklopu svog preduzeća gradi ti pogon za prozvodnju aluminijumske i pvc stolarije za poznatog kupca u inostranstvu.

Inače, među aktuelnim lokalnim investicijama najviše ih je u prehrambenoj industriji, odnos- no proizvodnji hrane. Firma “Agro 14. septembar” otvorila je letos dva nova objekta šireći svoje kapacitete na proizvodnju i preradu mesa krupne stoke.

Novi pogoni nalaze se kraj regionalnih puteva, uz postojeću klanicu živine, a njihova izgradnja i opremanje koštali su oko pola miliona evra. Pogone je proširio i “Čokolend”, firme “Magnum” i “Nikolić” grade nove hale za preradu mesa, a “Zlatni delišes” je završio pogon za proizvodnju hleba i konditorskih proizvoda, piše Bilten.

Stiže i „Lidl“

Trgovinski lanac „Lidl“ će u Paraćinu otvoriti maloprodajni objekat od oko 2.500 kvadrata sa parkingom od 130 mesta. Ovaj poznati trgovinski lanac već je dobio lokacijske uslove i krenuo u kupovinu parcela od privatnih vlasnika na odličnoj lokaciji u gradu. “Lidl” se obratio opštini, a da bi gradnja započela što pre i objekat bio otvoren do polovine naredne godine, projekat će raditi Direkcija za izgradnju.

Paraćin Danas – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Paraćin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari