Penzioneri i bivši radnici PKB opet blokirali saobraćaj u Beogradu 1Jedan od ranijih protesta bivših radnika PKB Foto: M. Đošić (Arhiva)

Udruženje penzionera i bivših radnika Poljoprivrednog kombinata „Beograd“ (PKB) blokiralo je danas saobraćaj ispred Privrednog suda u Masarikovoj ulici u Beogradu.

Blokada je trajala od 13.00 do 15.00 sati, tokom ročišta po njihovoj tužbi zbog toga što im država nije isplatila akcije posle privatizacije PKB septembra 2018. godine.

Advokat Udruženja Saša Gemaljević rekao je za Betu da je na današnjem ročištu državno pravobranilaštvo osporilo autentičnost zaključka Vlade Srbije od 2009. godine.

Tim zaključkom je PKB, do tada 65 odsto u društvenom i 35 odsto u državnom vlasništvu, transformisan u 100 odsto državni kapital, čime je radnicima po Zakonu o privatizaciji prilikom prodaje firme uskraćeno pravo na akcije.

Zaključak kojim je PKB prebačen u potpuno državno vlasništvo je, po rečima Gemaljevića, potpisao tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Sutkinja Privrednog suda Svetlana Đurić je zatražila da se po službenoj dužnosti ispita verodostojnost dokumenta.

Oko 3.000 članova Udruženje penzionera i bivših radnika protestuje više od mesec dana blokadom saobraćaja zahtevajući isplatu naknade na ime akcija u vrednosti od 11 miliona evra.

Krajem prošle godine šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Aleksandar Martinović, inicirao je sudsko poravnanje ali je kasnije odbio svaku komunikaciju s Uduženjem koje je tražilo prijem kod predsednika Aleksandra Vučića, ali je on odbio da ih primi.

Do sada je odloženo pet ročišta, a u postupku je promenjeno troje sudija.

Po objašnjenju Ministarstva privrede, PKB je privatizovan po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko-lab, PKB Agroekonomik.

Imovinu tog kombinata od oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stočni fond od oko 17.000 grla, mehanizaciju i zalihe rezervnih delova, kupila je firma iz Ujedinjenih Arapskih emirata „Al Dahra“ za oko 122 miliona evra.

Direktor kupljenog dela PKB je Vojin Lazarević, zbog koga je 2004. godine osnovan Anketni odbor u Skupštini Srbije da bi ispitao sumnjive finansijske transakcije i trgovanje strujom, a predsednik tog odbora je bio Aleksandar Vučić, sada predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari