Penzioneri traže sastanak sa ministrom Vučevićem 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Udruženje penzionera Srbije, Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionera Srbije „Nezavisnost“ saopštili su danas da su uputili zahtev premijeru Milošu Vučeviću da ih primi u narednih sedam do 10 dana, kako bi se dogovorili o daljem poboljšanju njihovog materijalnog i socijalnog položaja i utvrđivanja zajedničke strategije.

Oni su ukazali da je nekoliko godina unazad došlo do drastičnog osiromašenja penzionerske populacije uzrokovano stalnim povećanjem cena prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja, lekova, tako da je oko milion njih došlo na rub fizičke egzistencije kao posledice značajnog zaostajanja rasta penzija za rastom plata.

Razumevajući sve ekonomske i političke teškoće u kojima se Srbija nalazi, kao i iskušenja koja se u narednom peridu očekuju, smatramo da penzije do kraja 2027. godine ne bi smele biti niže od 55 odstoprosečne zarade u Srbiji, što podrazumeva nešto veći rast penzija od projektovanih.

Predlog penzionerskih udruženja podrazumeva da penzije u novembru i decembru treba povećati za 10 odsto, što bi uslovilo rast penzija na godišnjem nivou od 3,33 odsto, a to praktično znači da bi ukupan rast penzija za 2024. godinu iznosio 18,12 odsto.

Da bi penzije ispratile kakav takav korak sa rastom plata u narednih dve godine morale bi rasti po stopi od 18 do 20 odsto na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari