Pet zemalja EU protiv Francuske podrške nuklearkama 1Foto: EPA PHOTO/ MLADEN ANTONOV

Suočena sa naporima Francuske za oživljavanje nuklearne energije u Evropi, grupa od pet zemalja Evropske unije, predvođena Nemačkom, udružila se kako bi uticala na Evropsku komisiju da zadrži nuklearnu energiju izvan EU taksonomije zelenih finansija (pravilnika koji određuje kriterijume šta su to ekološki prihvatljive investicije), prenosi “Bilten” Agencije za energetiku Srbije.

-Nuklearna energija je nekompatibilna s principom ’ne nanosi značajnu štetu’ uredbe o taksonomiji EU- navodi se u zajedničkoj deklaraciji o taksonomiji EU bez nuklearne energije koju su potpisale Austrija, Danska, Nemačka, Luksemburg i Portugal. -Imamo mnogo dokaza koliko nuklearna energija može biti opasna – rekla je Leonore Gevesler, austrijska ministarka energetike.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim sedmicama izneti predlog koji će pojasniti status nuklearne energije i prirodnog gasa u skladu sa taksonomijom zelenih finansija EU. Austrija i Luksemburg su najglasniji protivnici nuklearne energije u Evropi i od početka se opiru njenom uključivanju u taksonomiju. Čini se da su dve zemlje iskoristile klimatski samit Ujedinjenih nacija u Glasgovu da privuku Nemačku, Portugal i Dansku na svoju stranu.

„Priznajemo suvereno pravo država članica da odlučuju za ili protiv nuklearne energije kao dela svojih nacionalnih energetskih sistema. Međutim, zabrinuti smo da bi uključivanje nuklearne energije u taksonomiju trajno narušilo njen integritet, kredibilitet, a time i korisnost“, piše u zajedničkoj deklaraciji pet zemalja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari