PIO raspisao poziv za prijave za besplatno lečenje penzionera u banjama za 2024. godinu 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) raspisao je danas oglas za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

U saopštenju Fonda PIO navodi se da pravo na rehabilitaciju u banjama imaju osobe koje nemaju druga lična primanja osim penzije i koje nisu koristili rehabilitaciju počev od 2020 godine.

Beneficiju mogu da ostvare i penzioneri koji su penziju ostvarili po domaćim propisima, a primaju je i iz inostranstva, pod uslovom da zbir tih penzija, preračunato po srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2023. godine, iznosi do 39.850 dinara.

Uz prijavu je potrebno podneti penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva, izvod iz banke, potvrdu inostranog nosioca socijalnog osiguranja i popunjenu prijavu sa izjavom na propisanom obrascu, gde prijavljeni želi da koristi rehabilitaciju.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda PIO, na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Korisnici sa teritorije Kosova sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije Kosova, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta, dodaje se u saopštenju.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

PIO raspisao poziv za prijave za besplatno lečenje penzionera u banjama za 2024. godinu 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

Prijava za korišćenje prava na banjsku rehabilitaciju moguća je zaključno sa 25. januarom 2024. godine.

Rang lista se objavljuje se 24. radnog dana od dana isteka oglasa, a na tu listu se može podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli.

Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari