Pirot postaje gastronomska prestonica jugoistočne Srbije 1

Šesti Sajam pirotske peglane kobasice održava se u subotu, 27, i nedelju, 28. januara, u hali Kej u Pirotu.

Sajam će otvoriti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Za ovu gastronomsko-turističku manifestaciju, po kojoj je Pirot prepoznatljiv i van granica zemlje, vlada veliko interesovanje. Direktor Turističke organizacije Pirota (TOP) Bratislav Zlatkov izjavio je za Danas da Pirot pored ćilima i kačkavalja ima i peglanu kobasicu, još jedan brend po kome je poznat.

– Na sajmu će učestvovati 40 proizvođača peglane kobasice, tridesetak vinarija iz regiona i dvadesetak proizvođača sira i kačkavalja. Narednog vikenda, kada se održava ovaj sajam, Pirot će biti gastronomska prestonica jugoistočne Srbije. Za Sajam vlada veliko interesovanje posetilaca iz cele Srbije, ali i Bugarske i Makedonije, rekao je Zlatkov, dodajući da je 2015. i 2016. godine bilo oko 6.000 posetilaca samo iz Bugarske.

– Sajam peglane kobasice postao je centralna turistička manifestacija u gradu. To je važno i sa aspekta turizma jer se tokom održavanja Sajma povećava broj noćenja u gradu, rekao je Vasić.

Ovaj specijalitet, jedinstven u svetu koji mnogi zbog njenih afrodizijačkih svojstava zovu „pirotskom vijagrom“, pravi se samo u pirotskom kraju. Sajam organizuju Turistička organizacija Pirota i Udruženje proizvođača peglane kobasice a pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Prijatelji Sajma su Tigar tajers, Dunav osiguranje, Sportski centar Pirot i Dom kulture.

Dosadašnji promoteri Sajma bili su svetski putnik Slobodan Mićić, popularni glumac Milan Lane Gutović, TV lice satiričar Zoran Kesić, muzičar Rambo Amadeus. Iz Turističke organizacije najavljuju dolazak koscenariste gledane TV serije „Senke nad Balkanom“, pisca iz Niša Dejana Stoiljkovića i deo glumačke ekipe iz ove serije.

– Novost od prošle godine jeste da će svaki proizvod biti jasno obeležen markicom i QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da je prošao sve analize. Samo oni proizvođači koji imaju ove markice biće u mogućnosti da izlažu svoje proizvode i da se takmiče, rekao je Zlatkov. Predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marjan Savić kaže da na inicijativu ovog udruženja već treću godinu rade mikrobiološke analize kobasica. „Pre dve godine uveli smo i markice na proizvodu s ciljem da se zaštiti kvalitet i da posetioci mogu da budu sigurni da je proizvod koji kupuju kvalitetan“, rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari