Pitali smo građane kako će da štede struju: “Sad će neko da mi kaže da poklopim lonac. A šta u njega da stavim” 1Foto: Pixabay/696875

Jedni štede struju ceo život, drugi poslednjih 10 godina, a neki nemaju nameru da to rade – većinu pratilaca Danasa na Fejsbuku inspirisalo je naše pitanje “Planirate li da štedite struju ove zime”.

“Kako više da štedimo? Grejemo vodu, u loncu na Smederevcu? Kupamo se u koritu? Peremo veš ručno? Peglamo na žar? Uz svetlost sveća”, pita se čitalac na Fejsbuku, uz obaveznu, ne toliko sočnu ali nadaleko čuvenu psovku za kraj, koju smo jedinu izostavili iz ovog komentara.

“Štedim naravno, isključio sam TV”, poručio je drugi, dok je bilo i onih dovitljivih koji su rekli da planiraju da se “preko dana greju u firmi o njenom trošku, a posle na proteste, ako ne bude struje jer u masi je toplije”.

“Mi odavno štedimo na svemu. Pitajte vi ove velike dužnike, mi smo zategli do maksimuma”, kaže jedan, a drugi na to dodaje da planira da štedi.

“Ugasiću svetla i otići ću daleko odavde”.

Duhoviti su odlučili da štede tako što će “motati duvan” i odreći se elektronskih cigareta, a naravno uvek su tu i oni koji znaju ko je kriv.

“Ne, sve ide preko nasih leđa zbog nesposobne i nestručne vlasti”, odgovorio je jedan od pratilaca na naše pitanje da li planira da štedi struju, kako je to preporučila vlast.

Kivni su i neki drugi, jedan zato poručuje da se oteraju “ništaci” i “lopovi” sa vlasti, drugi se pita da li da štedi da bi “ovi na Dedinju mogli da greju bazene”.

“Ne znam kako više. Zamenio sam sijalice, isključujemo potrošače kada ih ne koristimo, takođe svetlo, mašina za veš se uključuje kada je jeftinija struja”, piše naš čitalac.

Uz fotku logorske vatre jedan od pratilaca kaže da su “spremili puno ljubavi i ćebe i da će ako se snađu za drva biti i vatre”.

Racionalna potrošnja za neke se podrazumeva oduvek. Tako jedan od komentatora kaže da će ukoliko im “isključe centralno grejanje, bez pardona da se dogreva na struju”.

“Centralno nije ni do sada radilo baš normalno, sada očekujemo još gore uz izgovore da im je rat kriv”, ističe on.

Svako domaćinstvo će uštedeti od 25 do 33 odsto, poručuje jedan od komentara, zavisno da li će neplanska isključenja trajati u toku dana šest ili osam sati.

Drugi su kategorični. Neće štedeti i tačka.

“Ne! Ima da platim sve što potrošim sa sve akcizama, PDV-ima, akcizama na akcize, troškovima snabdevača, troškovima restrikcije, troškovima bahaćenja, troškovima štampanja računa i svim ostalim drangulijama! Ima sve da sija kao Las Vegas, dok bude imalo struje! Neka štedi ko je navikao”, poručuje on.

Kod jednog neće biti štednje dok “Grčića ne vidi u zatvoru”, dok je idealan način da uštedi za drugog taj što “neće kupiti Teslu, voziće se na dizel”.

Bilo je i onih koji su poručili da će smanjiti kuvanje kafe i ručka, ali i kupanje, te da će sedeti u mraku.

Jedan penzioner ne vidi kako bi mogao da uštedi dodatno.

“Štedim uvek zato što sam penzioner ovog ekonomskog tigra, pa ako potrošim koji kilovat više nemam za hleb. Sada će neko da mi kaže da poklopim lonac. A šta u njega da stavim”, pita se ovaj penzioner u komentaru na Fejsbuk profilu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari