PKS: Francuske kompanije traže dobavljače u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Francuske kompanije su zainteresovane da investiraju, pronađu lokalne dobavljače i uključe se u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji, istaknuto je danas na sastanku predsednika Privredne komore Srbije (PКS) Marka Čadeža i predsednika Poslovnog saveta Francuska-Balkan Kristofera Petita u Francuskoj poslovnoj federaciji – MEDEF.

Kako je saopštila PKS, Čadež je u Parizu sa Petitom razgovarao o mogućnostima da francuske kompanije dođu u Srbiju, nađu poslovne partnere i kupuju domaće proizvode, po modelu kako je to organizovano sa kolegama iz Nemačke.

Takođe, bilo je reči o mogućnostima da kompanije iz Francuske, zajedno sa partnerskim kompanijama u Srbiji, budu deo velikog projekta ulaganja u zemlji do 2030. godine i učestvuju u specijalizovanoj izložbi „Ekspo 2027“.

„Prva stvar je da ćemo za vreme Olimpijade, u ‘Srpskoj kući’, koju organizujemo zajedno sa Vladom Srbije, organizovati poslovni forum koji ćemo vezati za jedan sportski događaj, tako da ćemo vodeće francuske biznismene voditi da vide jedan sportski meč, teniski meč Đokovića ili košarkaške reprezentacije, a zatim ćemo razgovarati o poslu“, rekao je Čadež.

Dodao je da će na jesen u Parizu velikim francuskim kompanijama biti predstavljene mogućnosti za investiranje u „Ekspo 2027“ i Srbiju.

„PКS organizuje veliku posetu francuskih kompanija Srbiji gde će posetiti naše domaće kompanije, proizvodne pogone i fabrike i razgovarati šta mogu da kupuju iz Srbije iz različitih sektora, od IT-ja, građevinskog sektora i proizvodnje građevinskog materijala do nameštaja i drugo“, rekao je Čadež.

Čadež je rekao da je „već sada jedna velika kompanija dala listu šta im je potrebno“.

Naveo je da je vreme da Francuska bude bliža i bolje integrisana sa privredom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari