PKS: Od izuzetnog značaja za drvnu industriju je da sirovina ostane u zemlji 1Foto: Pexels/Cottonbro

Prerađivački kapaciteti drvne industrije Srbije su tri puta veći od sirovinske osnove kojom raspolažemo iz čega proizilazi konstantan, decenijski problem sa obezbeđivanjem dovoljnih količina sirovina za preradu domaćih firmi koje proizvode nameštaj i ostale proizvode od drveta, kažu za Danas u Privrednoj komori Srbije.

U ovakvim okolnostima od izuzetnog značaja za drvnu industriju je da sirovina ostane u zemlji, napominju u PKS, kako bi se što više preradila u domaćim proizvodnim pogonima, ne samo da bi se uposlile srpske firme, već i zbog višestruko uvećanog neto deviznog efekta koji se ostvaruje izvozom finalnih proizvoda umesto sirovina.

„Spoljno-trgovinski pokazatelji za 2021. govore o povećanju izvoza svih proizvoda drvne industrije. Podatak da je smanjena proizvodnja nameštaja u prošloj godini ogleda se u činjenici da je 2020. došlo do izrazitog povećanja proizvodnje i izvoza dušeka zbog vanrednih okolnosti i ogromne potražnje ovog proizvoda“, ističu u PKS.

To se u 2021. godini, kako kažu, vratilo u realne granice i došlo je do smanjenja izvoza dušeka za 60 miliona dolara, što se odrazilo na statističke pokazatelje proizvodnje nameštaja i prikazalo nerealnu sliku.

„Činjenica je da i proizvodnja i izvoz svih proizvoda, osim dušeka, beleži povećanje u 2021. godini“, ističu u PKS i dodaju da će kretanje cena na svetskom tržištu uticati i na formiranje cena na domaćem, što je najverovatnije neizbežno, ali i da će cene energenata takođe imati značajan uticaj na formiranje cena ovih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari