PKS: Privrednici Štajerske traže nove partnere u Srbiji 1Foto: Danas/Nina Čolić

Zajednički projekti u oblasti dualnog obrazovanja, nova partnerstva u sferi „zelene“ transformacije i energetske tranzicije srpske privrede, jačanje infrastrukturnih veza regiona sa EU, biće fokus saradnje srpske i austrijske privrede, istaknuto je danas na poslovnom forumu Srbija – Štajerska u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako bi se dodatno učvrstili dobavljački lanci u regionu, što je posebno važno u uslovima globalnih kriza, austrijski privrednici zainteresovani su za nove investicije i otvaranje kompanija u Srbiji zemlji i uspostavljanje nove kargo železničke linije između Srbije i Austrije preko Zagreba i Graca, saopštila je PKS.

„Srbija postaje sve interesantnija za austrijske i druge evropske kompanije koje razmišljaju o budućnosti svojih dobavljačkih lanaca, odnosno, žele da imaju svoje dobavljače mnogo bliže, što je jeftinije i sigurnije. Tu Srbija i Zapadni Balkan predstavljaju strateški važnu tačku u Evropi“, izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

Potpredsednik Privredne komore Štajerske koja okuplja 80.000 kompanija, Herbert Riter istakao je da je važno da austrijska privreda postane nezavisnija od udaljenih lanaca dobaljača kako bi mogla da nastavi da raste i trguje.

On je rekao da smatra da je modernizacija železničke infrastrukture i formiranje nove rute kargo transporta između Srbije i Austrije značajno za dalji rast međusobne trgovine.

„Trenutna veza koja ide preko Budimpešte je prenapregnuta i zato je potrebno uspostaviti novu saobraćajnu konekciju između Srbije i Austrije“, rekao je Riter.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević istakao je da se Austrija se nalazi među 15 najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije kada je u pitanju trgovina robom i među 10 kada je reč o trgovini uslugama.

„Čak 400 austrijskih kompanija ima predstavništvo i poslovno je aktivno u Srbiji, a zapošljavaju 22.000 ljudi“, rekao je Nikčević.

Robna razmne Srbije i Austrije u 2021.godini iznosila je 1,36 milijardi evra, što je povećanje od oko 28 procenata u odnosu na 2020. godiinu.

Prema rečima Nikčevića, samo u prošloj godini zabeleženo je 154 miliona evra investicija iz Austrije i to najviše u sektor telekomunikacija.

Ekonomska savetnica Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije u Beogradu Erika Teoman-Brener istakla je da trgovina između Srbije i Austrije postaje sve više izbalansirana, a ministarka ekonomije pokrajine Štajerske Barbara Ejbinger-Midl je ukazala na značaj poslovne saradnje dve zemlje, dobru saradnju univerziteta, kao i u sferi kulture.

U okviru poslovnog foruma predstavljeni su privredni potencijali Srbije i Štajerske, održan stručni simpozijum „Green Energy Day“ i B2B susreti između kompanija iz Srbije i austrijske pokrajine iz oblasti IT-a, logistike, potencijalnih dobavljača austrijskih kompanija u Srbiju kao i predstavljanje turističke ponude Štajerske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari