Više nego što se pisalo: Poznato koliko tačno iznosi plata predsednika Srbije nakon januarskog povećanja 1Foto: Printscreen / Hepi

Administrativni odbor Skupštine Srbije u januaru je doneo odluku da se poveća osnovica za obračun i isplatu plata za predsednika Republike, narodne poslanike i imenovana lica u službi predsednika i službi skupštine, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Odlučeno je da to bude povećanje za 12,5 odsto od januara ove godine.

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije poslednji podatak objavljen je od juna prošle godine gde se navodi da je plata predsednika države Aleksandra Vučića 176.545,36 dinara. Taj podatak objavljen je nedavno jer je u trenutku odluke o povećanju zarade poslednje bilo objavljeno da ima platu koju je imao 2020. godine.

U kabinetu predsednika Srbije kažu za Danas da plata predsednika nakon uvećanja od januara ove godine iznosi 199.126,45 dinara, a da će novi iznos biti objavljen na sajtu Agencije kada se bude prijavljivala imovina u 2023. a za šta je rok do 1. maja.

Nova plata je znatno veća od pisanja većine medija u januaru, kada se procenjivalo da će sa povećanjem u januaru iznositi oko 170.000 dinara.

Interesantno je da predsednik u svojim nastupima u javnosti nijednom nije demantovao ova pisanja, iako je poznat po tome da kritikuje medije i neretko optužuje novinare da objavljuju laži.

Kako se kretala plata predsednika Republike poslednjih godina?

Prema podacima Agencije, javno objavljenim na njihovom sajtu, predsednik je od 2021. do maja prošle godine imao primanja od 165.732 dinara.

Prethodno je njegova plata iznosila 157.262 dinara 2020. godine, a godinu dana ranije je bila 135.586 dinara.

U početku, odnosno 2017. godine, primanja predsednika su bila 128.177 dinara.

Sagovornici Danasa ocenili su ranije da je plata od oko 170.000 dinara nedovoljna plata za funkciju predsednika jedne države, ali i da je populistička jer “dobro zvuči, a ne govori ništa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari