Plate u Majdanpeku znatno veće od republičkog proseka 1Foto: G. Tončev Vasilić/SZC

Zahvaljujući kompaniji Srbija Ziđin Koper u kojoj je prosečna zarada oko 100.000 dinara i koja u Majdanpeku i Boru zapošljava šest hiljada radnika, zaposleni u ova grada u proseku, zarađuju više od proseka u Srbiji.

Prosečna neto zarada u Srbiji, za decembar prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosila je 74.629 dinara. U Majdanpeku se decembra 2021. u proseku zarađivalo 81.870 dinara, što je 9,7 odsto više do republičkog proseka.

Plate veće od republičkog proseka u Majdanpeku i Boru, gde je prosečna zarada u decembru bila 89.053 dinara, uticale su i da prosečna plata u Borskom okrugu bude za 2.136 dinara veća od republičkog proseka, jer je po zaposlenom u proseku isplaćeno 76.765 dinara u neto iznosu.

U poslednje tri godine je inače posao u kompaniji Ziđin u Majdanpeku i Boru dobilo dve hiljade radnika i sada kompanija zapošljava šest hiljada radnika. Prosečna zarada u Ziđinu je oko 100.000 dinara i veća je za 47,5 odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je decembra kineski Zijin preuzeo RTB Bor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari