Uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnom sektoru neće početi u januaru naredne godine, odlučila je pre dva dana Skupština Srbije usvajajući izmene nedavno donetog zakona kojim je to bilo propisano.

Naime, dve i po godine nakon najave, „krovni“ zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru donet je u februaru 2016, ali kako posebni zakoni kojima je trebalo da se utvrde rasponi zarada, koeficijenti i osnovica za oko 500.000 zaposlenih u javnom sektoru, ne računajući javna preduzeća nisu doneti, njegovo stupanje na snagu je odloženo još za godinu dana.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, obrazlažući u Skupštini razloge zbog kojih će primena platnih razreda najverovatnije početi od 2018, objasnila je da su u poslednjih pet meseci završene sve funkcionalne analize ministarstava, urađene su i horizontalne i vertikalne analize 94 institucije, i sada se radi na akcionim planovima za internu reorganizaciju u okviru zdravstva, socijale i prosvete. Drugim rečima, posebni zakoni i prateća akta trebalo bi da se usvoje do leta 2017. a od sledeće godine i da se primene. Istovremeno, pre nekoliko dana formiran je i Savet za reformu javne uprave, što bi trebalo da pomogne u tom poslu.

Inače, ideja platnih razreda dobila je na zamahu još u aprilu 2014. kada je premijer Aleksandar Vučić sa dosta optimizma, u ekspozeu pred formiranje svoje prve Vlade, rekao da će do kraja te godine biti urađena analiza, koja će omogućiti objektivniji obračun zarada u javnom sektoru. Dve godine kasnije, u junu 2016. kao mandatar za sastav nove Vlade, požalio se da će biti užasno teško izraditi platne razrede, a da je MMF zadao Srbiji „nemoguć domaći“ po tom pitanju. „Cela ta priča o platnim razredima biće užasno teška… Nije MMF rekao da je protiv povećanja plata i penzija, ali su zadali nemoguć domaći – da pre nego što se u javnom sektoru povećaju plate moramo da objasnimo kako ćemo da napravimo platne razrede“, rekao je on.

Ipak, najviše kalkulacija o tome kada će u javnom sektoru zarade biti gradirane, imala je prethodna ministarka državne uprave Kori Udovički. Ona je stupajući u Vučićev kabinet, početkom juna 2014. tvrdila da će „zakon o platama, koji će regulisati primanja za sve u javnom sektoru, biti usvojen na jesen“. Ali, nije. Ni te ni naredne jeseni, već tek u februaru ove godine, i to samo „krovni“ dokument, dok su prateći akti, bez kojih je primena nemoguća ostavljeni novom kabinetu.

O samom zakonu početkom prošle godine vodile su se i oštre polemike predlagača i sindikata javnog sektora, a još žučnije rasprave očekuju se kada na red budu došli posebni zakoni, jer oni na konkretan način određuju ko će koliko primati. Ministarka Brnabić je zato najavila da će pre nego što tekst bude prosleđen Vladi, biti obavljeni razgovori sa sindikatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari