Počela izgradnja dalekovoda od 400kv od Kragujevca do Kraljeva 1Foto: FoNet Zoran Mrđa (Ilustracija)

U Kragujevcu su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić položili kamen temeljac za izgradnju dalekovoda od 400 kV do Kraljeva.

Dalekovod će, kako je  rečeno, obezbediti stabilinije snabdevanje električnom energijom centralne i zapadne  Srbije, i koji je deo  Transbakanskog elektro koridora koji će spojiti tržišta istočne i zapadne Evrope. U okviru  danas započete investicije, ukupne vrednosti blizu  30  miliona evra, biće podignuta i naponska polja u transformatorima u Kragujevcu i Kraljevu

Ministar Aleksandar Antić rekao je da je početak investicije snažan signal da Srbija nastavlja sa investicijama i razvojinim projektima tamo gde je stala pre koronavirusa.

-Uveren sam da ćemo biti apsolutno uspešni jer ovaj projekat znači puno za Srbiju kao deo našeg elektroenergetskog sistema i region jer povezuje istok sa zapadom, od Ukrajine do Italije, i tako stvara mogućnosti za dalji razvoj energetskih projekata i opcije trgovanja električnom energijom, kazao  je Antić, napominjući da očekuje da ova deonica bude završena krajem sledeće ili početkom 2022. godine.

Istakao je, pritom, da je Transbalkanski koridor, čiji je deo i danas započeti dalekovod Kragujevac – Kraljevo, jedno od ključnih oruđa za iskorišćenje potencijala iz obnovljivih izvora energije.  Kao primer rečenom naveo da je završena deonica od Pančeva do Rešica već omogućila da u sistem uđu vetroparkovi u Banatu. Rekao  je da je posebno ponosan što su posao izgradnje dalekovoda na međunarodnom tenderu dobile domaće kompanije.

Prva sekcija koridora od Pančeva do Rešica, rečeno je juče,  koštala je 27 miliona evra, a planirane 3. i 4. sekcija koštaće oko 100 miliona evra pa će čitav koridor od Rumunije do Crne Gore kroz Srbiju koštati 157 miliona evra.

Direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Arne Gos koja realizaciju ovog ovog projekta prati kreditom od 15 miliona evra i donacijom od 6,5 miliona evra, ocenio je danas  “da ova investicija doprinosi maksimalno pouzdanom elektroenergetskom prenosnom sistemu”.

-U perspektivi, kada i ostale četiri sekcije koje su povezane sa ovim građevinskih projektom budu podignute, celokupan sistem će osigurati stabilno snabdevanje potrošaca u zapadnoj i centralnoj Srbiji, i biti vitalna veza prenosnog sistema države i prekograničnih kapaciteta, rekao je on, uz konstataciju  da će to biti doprinos integraciji elektroenergetskog sistema Srbije u evropsku mrežu.

Dalekovod od Kragujevca do Kraljeva gradiće konzorcijum beogradske Kodar Energomontaže, kraljevačka Elektromontaže i Banjalučki Elnos BL, a rok za izgradnju je 610 dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari