Počela Pršutijada u Mačkatu 1Fotografija: Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu

Sedamanaesti sajam suhomesnatih proizvoda je počeo danas u zlatiborskom selu Mačkatu i trajaće naredna dva dana.

Na popularnoj „Pršutijadi“ učestvuje dvadesetak proizvođača iz naše zemlje, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, a kvalitet proizvoda su ocenjivali predstavnici „Jugoinspekta“ iz Beograda.

Zlatnu medalju za goveđu pršutu je osvojio Ilija Stojanović, a za najbolju svinjsku pršutu je nagrađen Miroslav Stojanović. Dragan Stojanović je osvojio nagradu za najkvalitneniju ovčju stelju, Radomir Šopalović za najkvalitetniju domaću slaninu, a Nikola Brković za najbolju domaću kobasicu.

Na „Pršutijadi“ u Mačkatu, u porti crkve Svetog Ilije, prvi put učestvuju proizvođači poznate istarske pršute.

– Zaštitili smo poreklo naše stare pršute i prodajemo je širom EU po ceni od 25 evra za kilogram – kazao je Goran Horvatin, načelnik opštine Tinjan i dodao da su istarski proizvođači pozvali kolege iz Čajetine da dođu u Istru kako bi razmenili iskustva u prozvodnji i savetovali Čajetince kako da zaštite i plasiraju svoje prizvode na evropsko tržište.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, otvorio je „Pršutijadu“ i poručio da je cilj te lokalne samouprave da i dalje podstiče razvoj porodične proizvodnje suvomesnatih proizvoda, da ta manifestacija dobije međunarodni karakter i da se zaštiti poreklo tih proizvoda koji bi trebalo da se plasiraju i na inostrano tržište.

– U Mačkatu ima oko 50 malih proizvođača suvomesnatih proizvoda, ali i velika kompanija „Zlatiborac“. Pokazalo se na primeru Mačkata da je uspeh zagarantovan ako postoji dobra saradnja lokalne samouprave i građana – poručio je Stamatović i dodao da „država do sada nije dovoljno pomagala tu manifestaciju“.

Organizatori „Pršutijade“ su opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Zlatiborski eko-agrar, uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi. Naredna dva dana planirana su predavanja o razvoju sela i poboljšanju poljoprivredne proizvodnje, biće priređen bogat kulturno-umetnički i zabavni program, a za posetioce su planirane vredne nagrade.

Cena proizvoda

Izlagači su nudili goveđu pršutu od 1.500 do 1.800 dinara, svinjsku pršutu od 1.400 do 1.500, slaninu od 500 do 900, a čvarke 500 dinara. Kilogram domaće kobasice košta oko 800, a stelje 1.200 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari