Počeli radovi pruge ka Budimpešti 1Foto: MSGI

Danas smo počeli radove na deonici Stara Pazova – Novi Sad, brze pruge Beograd – Budimpešta, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona i direktor Ruskih železnica Oleg Belozjorov u Vladi Srbije video-linkom, su dali znak za početak radova na tunelu Čortanovci od 2,2 kilometra.

Mihajlović i Belozjorov potpisali su danas Memorandum o razvoju odnosa strateškog partnerstva i zajedničke realizacije infrastrukturnih železničkih projekata na teritoriji Srbije u Vladi Srbije.

Mihajlović je posle sastanka sa direktorom “Ruskih železnica” u Vladi Srbije rekla da to je teška deonica pruge koju grade “Ruske železnice”.

Ona je ocenila da su Ruske železnice jedna od najboljih svetskih kompanija u toj oblasti i sve što je urađeno sa “Ruskim železnicama” na rehabilitaciji pruga i nabavci vozova iz Rusije rezultat je partnerstva Vlade Srbije, ruskih i srpskih železnica, koje traje dugo godina.

Prema rečima Mihajlović budući zajednički projekat je dispečerski centar u Topčideru, koji je, kako je rekla važan jer želimo da železnica bude dominantan vid saobraćaja u Srbiji.

Dodala je da postoji zainteresovanost Ruske železnice i za izgradnju pruge od Aerodroma “Nikola Tesla” do grada.

Belozjorov je izjavio da je početak radova na pruzi Beograd – Budimpešta, naporna i teška faza za koju su se dobro pripremili i zahvalio Vladi Srbije što je imala poverenja i ruskoj kompaniji poverila njenu izgradnju.

On je napomenuo da su ruske železnice za protekle četiri godine izgradile oko 200 kilometara pruga u Srbiji i sve završavali pre roka.

Belozjorov je dodao da će memorandum koji su potpisali dodatno proširiti ekonomsku saradnju dve zemlje.

Potpisivanju je prisustvovao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji je istakao da je infrastruktura jedan od pravaca u kojem treba proširivati saradnju dve zemlje i to u delu visokih tehnologija, koja ide samo u korist ne samo država, već i građana koji će ih koristiti, kao i privrede, jer povećava konkurentnost dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari