Zaposleni u tri novopazarska komunalna preduzeća – „Vodovod i kanalizacija, „Gradska toplana“ i „Čistoća“ počeli su da overavaju zdravstvene knjižice. To je rezultat potpisanog sporazuma o reprogramu duga napravljenog do kraja prošle godine. Grad je stao iza komunalnih preduzeća kao garant i sporazum je potpisan na četiri godine.


– Overavanje zdravstvenih knjižica bio je veliki problem za zaposlene u ovim preduzećima i ovim sporazumom taj problem rešavamo. Do 1. aprila je grejs period i onda počinje otplata duga u ratama na 48 meseci uz redovno uplaćivanje tekućih doprinosa. Ovo će pomoći preduzećima da izađu iz blokade i ostaju im dugovi prema dobavljačima – objašnjava Fevzija Murić, pomoćnik novopazarskog gradonačelnika, koji je u ime grada potpisao sporazum.

Računi ova tri preduzeća su u višemesečnoj blokadi zbog dugovanja za doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje i poreze na zarade. Prema gruboj računici ova tri komunalna preduzeća duguju više od 170 miliona dinara, odnosno za 506 zaposlenih dugovanja iznose po više od 330.600 dinara. Sva tri preduzeća opterećena su kreditima, dugovanjima zarada radnicima i dobavljačima.

U KP „Vodovod i kanalizacija“ dugovanja za penzijsko i zdravstveno osiguranje je 136 miliona dinara i zaposlenima nije isplaćeno devet i po zarada. Poslednja je isplaćena prošle sedmice – pola za maj prošle godine. „Gradska toplana“ za doprinose duguje 21 milion dinara i šest plata. Kolika su ukupna dugovanja ova dva preduzeća tačno će se znati kada budu gotovi završni računi. Kolika su stvarna dugovanja preduzeća „Čistoća“ prema radnicima, ne može da se sazna, jer odgovorni u tom preduzeću ne odgovaraju na telefonske pozive, a predstavnici sindikata za takve informacije upućuju na finansijsku službu. Karakteristično za sva tri preduzeća su česti štrajkovi zaposlenih, kojima je to jedini način da naplate deo svojih potraživanja. Postalo je pravilo da nema isplata zarada i troškova prevoza bez obustave rada.

U vrhu liste

Prema podacima koje je u julu prošle godine saopštila Poreska uprava Srbije, novopazarska komunalna preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Čistoća“ bili su među deset najvećih dužnika u Srbiji u kategoriji komunalnih preduzeća. Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ bilo je na sedmom, a „Čistoća“ na osmom mestu. Dugovanja za doprinose i poreze vuku se iz 2009. i 2010. godine. Ništa bolja situacija sa doprinosima i porezima nije ni u drugim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari