Rukovodstva i sindikati Rudarskog basena „Kolubara“ i Elektroprivrede Srbije podržali su juče izmene Zakona o radu i ocenili da će novi propisi pozitivno uticati na budućnost Srbije. Prema rečima predsednika sindikata „Kolubare“ Miodraga Rankovića, radnici će nakon usvajanja izmena imati veća prava, ali i veće obaveze. „Zakon nije savršen, ali bi kroz pojedine amandmane mogao imati dobru primenu“, rekao je Ranković.

 Predsednik sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević istakao je da je izmenama Vlada pokazala da ima dobre namere i ocenio da su „potpuno neprihvatljive demonstracije koje organizuju pojedini sindikati“. On tvrdi da je taj sindikat naišao na razumevanje Vlade da se amandmanima uredi mogućnost dogovora između poslodavaca i radnika o nadoknadi za smenski rad. On je kazao da su se ti problemi od sada rešavali preko suda i da se nada da se to ubuduće neće događati.

I direktor „Kolubare“ Milorad Grčić izjavio je da su predložene izmene radnog zakonodavstva reformske kao i da će imati veliki uticaj na funkcionisanje, opstanak i unapređenje srpske privrede.

Podršku zakonu koji je danas na dnevnom redu Skupštine dale su, kao što je očekivano, i poslodavačke organizacije. Tako u Privrednoj komori Srbije kažu da je to „značajan korak u stvaranju regulatornog okvira u oblasti radnih odnosa, prilagođenog savremenim uslovima poslovanja“. „Predloženi zakon, zajedno sa drugim zakonima iz celovitog reformskog paketa, doprineće stvaranju predvidivog i podsticajnog ambijenta za poslovanje i investiranje u Srbiji – doneće veću pravnu sigurnost, jasnija pravila i više reda, manje troškova i administriranja, veće mogućnosti i lakše zapošljavanje, kroz standardne, ali i nove vidove zapošljavanja“, ističe se u saopštenju.

Srpska asocijacija menadžera ocenila je da će izmene „dati pozitivan signal potencijalnim investitorima i predstaviti našu zemlju kao lidera u ovom regionu koji ima nameru da svoje radno zakonodavstvo podigne na viši stepen i time omogući nova radna mesta i smanjenje stope nezaposlenosti“.

Američka privredna komora saopštila je da usvajanje novog Zakona o radu predstavlja „korak u pravom smeru“ i naglašava da će „obezbediti predvidljivost regulative radnih odnosa, pravnu sigurnost i biti garant investitorima da se uslovi neće menjati na ad-hoc bazi“. „Buduće reforme radne regulative trebalo bi da regulišu pitanja upošljavanja radnika preko agencija za iznajmljivanje radnika, kao i da se usklade propisi koji regulišu reprezentativnost organizacija poslodavaca i sindikata, a u skladu sa preporukama Međunarodne organizacije rada“ navodi se u saopštenju i dodaje da je usvajanje ovog zakona prvi u nizu reformskih poteza, kao i da je „neophodno u što skorijem periodu urediti i oblasti koje će omogućiti predvidivost poreskog opterećenja, smanjenje sive ekonomije, povećanje likvidnosti privrede i brže dobijanje dozvola za izgradnju“. Sličan je i stav Saveta stranih investitora, koji „očekuju da predviđene izmene dovedu do bolje zaštite prava i poslodavaca i zaposlenih i približe tržište rada Srbije modernim globalnim standardima i praksama“.

Simpo: Neograničeno poverenje u premijera

Podršku izmenama Zakona o radu dale su brojne kompanije, među kojima je Simpo iz Vranja, čije rukovodstvo je saopštilo da „ima neograničeno poverenje u premijera Aleksandra Vučića i Vladu Srbije. „Izmenama Zakona o radu odvaja se rad od nerada, otvara perspektiva za rast zaposlenosti, poboljšava privredni ambijent i stvara sigurnost za investitore, radnike i poslodavce“, naveo je Simpo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari