Podrška zrenjaninskim poštarima 1Foto: M. P.

Novosadski poštari podržali su zrenjaninske kolegama, koji traže smenu svog upravnika zbog načina rukovođenja i uslova rada.

Oni su izrazili nadu da će poruka podrške doći do svih kolega u Srbiji i da će ohrabriti da i sami ukažu na probleme sa kojima se susreću.

– U Zrenjaninu naše kolege poštari potpisuju peticiju za smenu upravnika, a prema našim saznajima organizovana je i kontrapeticija. Posebno velikom pritisku izloženi su poštari koji su podržali štrajk tokom prošle godine. Poseban problem je što je dosta ljudi zaraženo i situacija je vrlo teška za njih – izjavio je Predrag Antonić, iz Pošte Srbije RJ Novi Sad.

Inicijativa za smenu zrenjaninskog upravnika pošte pokrenuta je pre više od mesec dana, o čemu je Danas pisao, a zaposleni su se žalili na uslove rada i loše međuljudske odnose. Sada kažu da su izloženi još većim pritiscima.

-Nažalost, u novom talasu strahovlade saučestvuje i predsednik organizacije Sindikata PTT Srbije, koji umesto da zaštiti zaposlene od progona, vrši pritisak na ljude angažovane po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i pokreće peticiju podrške upravniku, preteći krivičnim prijavama. Sindikat bi radnike sa nesigurnim položajem trebalo posebno da zaštiti a ne da zloupotrebljava njihovu tešku situciju. Zato zahtevamo od Sindikata PTT Srbije da hitno spreči progon radnika Pošte u Zrenjaninu – navodi se u pisanoj inicijativi u koju je Danas imao uvid.

Prema rečima Predraga Antonića, koji je predstavnik sindikata Sloga, potrebno je da sindikati i rukovodstvo JP Pošta Srbije obrate više pažnje na bezbednost radnika u vreme pandemije jer su mnogi poštari zaraženi koronom. 

–Jedno vreme smo dobijali po jednu hiruršku masku, posle platnenu, ali to nije dovoljno. Apelujem na rukovodstvo, jer do sada nije rađena nijedna preraspodela radnog vremena i ljudstva. Mi smo jedno od retkih preduzeća da na potvrđeni kovid nemamo 100 odsti bolovanje nego 75 odsto. Navodno, nema novca, a PTT je uplaćivao 70 odsto od zarade u budžet i sada, kad nam treba, novca nema  – izjavio je Antonić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari