Pogled na more, 50 kvadrata, 59.000 evra: Kako državljani Srbije mogu do nekretnine u Grčkoj? 1Foto: Shutterstock/Pawel Kazmierczak

Dok u Beogradu cene stanova prevazilaze sve granice budžeta prosečnog građanina, nekretnine u Grčkoj deluju kao savršena prilika u koju bi stanovnici Srbije mogli da investiraju.

Naime, po samim obodima plaža stanovi se kreću oko 1.300 evra po kvadratnom metru.

Recimo, opremljenu kuću od 110 kvadrata, građenu 2005. godine –  moguće je kupiti za 135.000 evra, što izađe 1.227 evra po kvadratu.

Stan sa pogledom na more, od 50 kvadrata – za 59 hiljada evra.

I dok se u Beogradu, na, recimo Altini, ne može pronaći stan čija je cena manja od 2.400 po kvadratu, cena luksuzne kuće, 200 metara udaljene od mora na Halkidikiju je 3.060 evra po kvadratu.

„Leptokarija, Grčka: Prodaje se nameštena kuća, 40m od mora. 250 m2 plac; 75 m2 kuća. U prizemlju – dnevna soba, kuhinja, kupatilo, 2 spavaće sobe, velika terasa prema moru, ostava, spoljna kuhinja, bunar. Na prvom spratu poseban ulaz za jednosoban stan od 25 m2. Kuhinja, kupatilo,spavaća soba, terasa. Cena: 150.000 evra“, glasi jedan od oglasa.

Uzimajući u obzir da je Grčka savršena lokacija za odmor i turizam, čini se da ima smisla kupiti nekretninu baš u ovoj zemlji.

Zato ne čudi što su građani Srbije pohitali da novac zamene za stan ili kuću na obali mora.

Uslovi za kupovinu nekretnine u Grčkoj

Državljani Srbije nemaju ograničenja po pitanju kupovine stanova u Grčkoj.

Naime, pri kupovini nepokretnosti, neophodno je da na uvid pokažu svoj pasoš, grčki poreski broj – AFM (koji se može obezbediti istog dana), a u slučaju da je reč o pravnom subjektu – još par dokumenata.

Za ceo proces potrebno je svega 10 radnih dana do dobijanja punog vlasništva nad imovinom u Grčkoj. Ukoliko procedura ide preko agencije – može trajati do mesec dana.

Ipak, grčki zakon nalaže da se u slučaju kupovine ili prodaje nekretnine angažuje advokat, ako cena prelazi 29.000 evra u oblasti Atine, odnosno 14.000 evra u drugim delovima Grčke.

Iz tog razloga, advokatske usluge kupca iz Srbije koštaće između jedan i dva odsto cene nekretnine.

Dokumenta

Pri kupovini nekretnine u Grčkoj, državljanin Srbije mora imati sledeća dokumenta:

– Važeći pasoš

– Važeću grčku ili šengen vizu

– Dokument koji potvrđuje boravišnu adresu (lična karta ili pasoš zemlje prebivališta)

– Izjava o radu, odnosno dokument koji potvrđuje zanimaje kupca (vrsta zanimanja nije potrebna)

– Kopija poreske deklaracije (potvrda o primanjima, izvod iz banke). Ovaj dokument je potreban kako biste se registrovali kao poreski obveznik Grčke.

Dodati troškovi i naknade

Kupac koji potpiše ugovor o kupoprodaji u obavezi je da plati i određene dodatne troškove i naknade.

U to spadaju: naknada advokatu (1,5 odsto po kvadratnom metru), naknada za notara (isto oko 1,5 odsto), porez na prenos (oko 3 odsto), troškovi registracije u katastar (oko 0,5 odsto) i naknadu za agenta (oko 2 odsto).

Kupovina preko agencije

Uslovi za kupovinu nekretnina u Grčkoj su isti za strance kao i za Grke, što čitav proces kupovine i prenosa čini poprilično jednostavnim.

Ako kupac reši da kupovinu obavlja preko agencije, ostavlja kaparu i otvara AFM (poreski broj), koji je potreban kako bi se kupovina ostvarila i otvorio račun u banci.

Takođe, depozit u iznosu oko 10 posto vrednosti nekretnine ostaje u agenciji, a ako se kupovina ne ostvari zbog problema u papirologiji, vraća se kupcu.

Sa druge strane, ako se kupac iz nekog razloga predomisli i neće da kupi nekretninu, depozit ostaje.

Nakon toga, agencija na sebe preuzima naredne korake po pitanju papirologije. Takođe, angažuje advokata radi provere ispravnosti i validnosti svih dokumenata.

S obzirom da smo pomenuli da je ugovor na grčkom jeziku, agencija može u ime klijenta obezbediti advokata, prevodioca, knjigovođu i notara.

Po obavljenim proverama i sređenim dokumentima, neophodno je da kupac potpiše ugovor.

Porez

Kad je reč o porezu, ključnu ulogu igra godište gradnje nekretnine.

Naime, starost nekretnine diktira i cenu naknade, te što je nekretnina novija – porez je veći.

Ova razlika može biti i drastična. Recimo, za nekretninu izgrađenu 2009. godine porez će iznositi oko tri odsto, dok će za neku novijeg datuma taj procenat biti 24.

Važno je naglasiti i to da godišnji porez zavisi i od lokacije, spratnosti, ali i faktora kao što je, recimo, postojanje lifta.

Ipak, u proseku, porez izađe između pet i sedam evra po kvadratnom metru godišnje.

Za evidenciju godišnje uplate poreza usluga knjigovođe košta oko 50 evra.

Isplati li se uložiti?

Kada se saberu celokupni troškovi i u njih uračuna vreme čekanja i količina angažovanja, i dalje se čini povoljno kupiti stan ili kuću u ovoj zemlji.

Još ako se uzme u obzir činjenica da je Grčka jedna od omiljenih evropskih destinacija za letovanje – može se ukalkulisati i prihod od izdavanja smeštaja.

Zbog svega navedenog, mnogi su mišljenja da je investiranje u nekretninu u Grčkoj – dobar izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari