Pokidani strujni kablovi zaustavili vozove 1Foto: Aleksandar Roknić

Usred decembra i visokog snežnog pokrivača putnicima širom Srbije nije stigao voz koji su čekali.

Dok su nekima ponuđeni autobusi kao alternativno rešenje, mnogima je saobraćajni kolaps doneo neprilike i promrzle prste.

Zbog različitih kvarova izazvanih jednodnevnim snežnim padavinama na relaciji od Resnika ka Mladenovcu i od Resnika ka Lazarevcu vozovi ne saobraćaju, a nadležni, kako kažu, nemaju informaciju kada se ponovno uspostavljanje saobraćaja može očekivati.

Iz JKP „Beogradski metro i voz“ rekli su da je vozilo namenjeno za popravku visokog napona koje se našlo na licu mesta da otkloni kvar takođe skliznulo na terenu, te da se problemi ne mogu otkloniti pre nego se izvrši njegovo podizanje dizel garniturom.

„Ekipe su na terenu, svakog trenutka očekujemo da se otklone kvarovi, a kada će to tačno biti, podatak je koji za sada ne možemo da pružimo“, kazali su iz ovog preduzeća za Danas.

Kako tvrde, preventivno rešenje nije postojalo jer problem nije u šinama na koje je sneg napadao, već u okolnostima na koje nisu mogli da imaju uticaj.

„Pale su grane i pokidale kontaktne mreže, a prevencija nije bila moguća jer se sneg ne može skinuti sa kontaktne mreže koja je pod toliko visokim naponom – praktično je nemoguće. Ovakve situacije dešavaju se svuda u svetu i to je viša sila. Drveće je pokidalo kontaktni napon, popadalo je na prugu i nije bilo mogućnosti da se podigne. Sa druge strane imali smo mali broj ljudi koji nije mogao da stigne na puno mesta“, objasnili su iz JKP-a „Beogradski metro i voz“.

Pored nesrećnih okolnosti, kažu da su komplikaciji doprineli i nepristupačni predeli oko Valjeva, čime je nastalo više problema nego što je bilo ekipa koje su mogle da izađu na teren, te da se nakon popravke jednog kvara javljao drugi, kada na drugom mestu padne drvo i ponovo pokida napon.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari