Političke veze presudne za kupovine: Kako je kompleks Nove livnice na licitaciji pripao firmi povezanoj sa porodicom Karić? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Podatak da je država Srbija firmi Toriox, povezanoj sa firmama Bogoljuba Karića, prodala najbolje zemljište u Beogradu, odnosno kompleks ugašene Nove livnice, na licitaciji koju je raspisala Agencija za osiguranje depozita privukao je pažnju i izazvao komentare u javnosti.

Na licitaciji za Novu livnicu 1. avgusta prošle godine pobedila je firma Toriox koja je povezana sa biznisom porodice Karić, plativši ukupno 43 miliona evra za objekte i građevinsko zemljište u sastavu tog kompleksa. Na zemljištu koje pripada Novoj livnici predviđena je izgradnja velikog stambeno – poslovnog kompleksa. Inače, firma Toriox osnovana je u julu prošle godine, dakle neposredno pred održavanje licitacije za Novu livnicu.

Ekonomski konsultant Branko Pavlović, uz ogradu da nije upoznat sa konkretnim slučajem, za Danas ističe da je potrebno izvršiti reviziju svih velikih tenderskih postupaka i licitacija koje su obavljene dosad i proveriti koliki je ukupan broj firmi ,bez potrebnih referenci, koje su i pored toga pobeđivale u tim prodajama.

– Nakon toga bi se veoma lako mogao izvući zaključak i dati odgovor na pitanje koje se postavlja na ovu temu. Moj utisak je da skoro nijedna prodaja ovog tipa u Srbiji nije sprovedena a da kupac nije bio povezan sa vlastima, odnosno da u tom poslu nije imao njihovu podršku – navodi Pavlović.

Ekonomista Milan R. Kovačević pak kaže da u konkretnom slučaju ne bi moglo da se konstatuje da je država prodala zemljište firmi povezanoj sa porodicom Karić, zbog učešća Pokreta snaga Srbije koji predvode njeni članovi, u vladajućoj koaliciji.

– Činjenica je da uloga te političke organizacije u strukturi vlasti nije značajna da bi se u tome mogao tražiti razlog zbog čega je firmi bliskoj Karićima prodato vredno zemljište. Tako da jednostavno nema osnova da se pretpostavi da je postojala politička veza u realizaciji te kupovine – smatra Kovačević.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović navodi da nije slučajnost to što je plac koji je pripadao Novoj livnici od države kupila firma povezana sa porodicom Karić, čija je politička opcija deo vladajuće koalicije u Srbiji.

– Poznato je da će se na tom zemljištu graditi poslovno-stambeni kompleks. To je unosan posao, i bilo je za očekivati da će ga dobiti neko ko ima veze sa vlastima. Praksa pokazuje da se svi poslovi tog tipa u našoj zemlji sprovode po istom principu, odnosno kroz partijske veze i dogovore šta će kome pripasti kada je reč o imovini koja se prodaje na tenderima i licitacijama – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari