Politički motivi Telekoma Srbije za kupovinu albanskog konkurenta 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI

Telekom Srbija je, kako Danas nezvanično saznaje, ponudio 61 milion evra za Telekom Albanije, što je i najveća ponuda od ukupno četiri za drugu po veličini telekomunikacionu kompaniju u Albaniji.

Telekom Srbija je Danasu potvrdio da je dao ponudu za kupovinu Telekoma Albanija.

„Kompanija Telekom Srbija je u želji da se pozicionira kao regionalni lider na tržištu telekomunikacija u regionu dala svoju ponudu za kupovinu Telekoma Albanija, kompanije u vlasništvu Dojče telekoma“, ali nisu želeli da komentarišu detalje ponude s obzirom da je proces u toku.

Iz izvora upućenih u prodaju Telekoma Albanije saznajemo da su za ovu kompaniju pokazali interesovanje turska kompanija Igl mobajl (Eagle mobile), koja je već sada treći po veličini telekomunikacioni operater u Albaniji. Ponudu je dao i neimenovani grčki investitor, kao i fond Albanian telekom invest iza koga stoji Spas Rusev, bugarski investitor koji je i najveći vlasnik bugarske telekomunikacione kompanije Vivakom.

Rok za predaju konačnih ponuda bio je 17. septembar ove godine, a pored ova tri igrača pojavio se i Telekom Srbija, a kako tvrdi naš izvor postoje indicije da je ponuda srpske kompanije bazirana na „neposlovnim motivima s obzirom da je dao nerazumno visoku ponudu“.

Takođe on tvrdi da Telekom Srbije ima jaku političku podršku i da su srpske vlasti preko nemačkih kolega intervenisale da se Dojče telekom zauzme kod albanske vlade i regulatornih tela da prihvate srpsku ponudu.

Navodno ponuda grčkog investitora je bila visoka, ali finansiranje cele transakcije nije bilo obezbeđeno. Turski ponuđač bi mogao imati problema sa dobijanjem saglasnosti tela za zaštitu konkurencije, dok je bugarska ponuda bila najniža.

Telekom Albanije ili T-mobile Albanija nalazi se u direktnom vlasništvu grčke kompanije COSMOTE (OTE) koja se pak nalazi najvećim delom u vlasništvu Dojče telekoma (45 odsto), delom grčke države (pet odsto) dok se ostatak nalazi u rukama institucionalnih investitora.

Telekom Albanija je drugi po veličini mobilni operater u ovoj zemlji iza Vodafona, iako je 1996. godine kada je kao AMC osnovan, bio prva kompanija koja se bavila mobilnom telefonijom. Već 2000. godine grčki COSMOTE kupuje većinski udeo u AMC, a kompanija menja ime u Telekom Albanija 2015. godine. Ovaj operater ima 1,8 miliona korisnika na tržištu vrednom oko 300 miliona evra. Ipak poslednjih godina ne cvetaju im ruže. Tako je u 2017. godini kompanija imala 68 miliona evra prihod, što je za 11 odsto manje nego prethodne godine, dok je EBITDA (zarada pre kamata, poreza i amortizacije) bila svega devet miliona evra, što je za čak 45,8 odsto manje nego u 2016. godini. Od početka ove godine kompanija beleži nešto bolje rezultate, mada se očekuje da ima prihode na sličnom nivou kao prošle godine. U prvom kvartalu 2018. godine imali su prihode od 15,8 miliona evra uz EBITDA od 1,7 miliona evra (dvostruko više nego u istom tromesečju prošle godine), ali je zabeležen i gubitak od 5,6 miliona evra. Imovina kompanije na kraju marta ove godine iznosila je 563,9 miliona, a obaveze 45 miliona evra. Učešće Telekoma Albanija u prihodima OTE grupe koju čine operateri u Grčkoj i Rumuniji je svega dva odsto.

S druge strane, Telekom Srbija je već najavila akvizicije, ali na domaćem tržištu i to kablovskih operatera, pa je vest o nameri da preuzme Telekom Albanije prilično iznenađenje. Srpski Telekom je prošle godine na nivou grupe imao poslovne prihode od milijardu evra, EBITDA-u od 353 miliona evra i neto dobit od 124,4 miliona evra. Dok je recimo EBITDA marža Telekoma Albanija u 2017. bila 12,9 odsto, Telekom Srbija je imao maržu od 33,8 odsto. Takođe, Telekom Srbija sa svojim kompanijama u Republici Srpskoj i Crnoj Gori je prošle godine imao 9,7 miliona korisnika, od čega 2,4 miliona fiksne i 5,8 miliona mobilne telefonije dok se ostatak odnosi na internet i multimediju.

Telekom Srbija je inače 2006. godine kupio 65 odsto Telekoma Srpske za 646 miliona evra, dok je drugi ponuđač bio Telekom Austrija, koji je ponudio 467 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari