Politički nalog ili “molba” zainteresovanih kupaca 1FOTO Stanislav Milojković

Stečajno veće Privrednog suda u Novom Sadu usvojilo je moju žalbu na rešenje o brisanju tereta sa imovine ATP Vojvodine. Stečajno veće je onda donelo rešenje istovetno onom na koje sam se žalio.

Stečajno veće je iz nekog razloga, nepozvano i ničim izazvano, odlučivalo po žalbi koju sam uputio Privrednom apelacionom sudu (PAS) – izjavio je Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine koja je u stečaj otišla jer grad nije ispunio svoju ugovornu obavezu i po završetku velike investicije u izgradnji nove autobuske stanice i servisa, iako je to ugovorom i planskim dokumentima bilo garantovano, nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Dević ističe da je PAS-u uputio žalbu, jer je stečajni sudija već treći put doneo rešenje kojim nalaže katastru da skine terete sa objekata ATP “Vojvodine“, kako bi kupac mogao da se uknjiži.

– PAS je već dva puta odlučivao o tome po mojoj žalbi, i oba puta je utvrdio da ni stečajni sudija ni stečajno veće nisu ovlašćeni da nalože katastru brisanje tereta. Preciznije, naveli su da se sudskom odlukom to ne može učiniti. Utvrdio je i da stečajno veće nije nadležno da postupa po žalbi kao drugostepeni organ, veće je to samo PAS. I pored toga, stečajno veće „presrelo“ je moju žalbu upućenu PAS-u, samo sebe proglasilo nadležnim i navelo kako usvajaju moju žalbu, ali doneli su rešenje kao i stečajni sudija u prvostepenom postupku. Ova procesna konfuzija nije slučajna već znači da sam ja navodno uspeo u žalbenom postupku i da nemam pravnog interesa da osporim tu odluku – navodi Dević i podseća da bi se brisanjem tereta, odnosno hipoteka koje su postavile, Poreska uprava, Komercijalna i Kredi agrikoli banka kao i Dević kao stečajni poverilac, onemogućili da naplate svoja potraživanja.

Pri tom, kaže on, u rešenju stečajnog veća nigde nije naveden pravni osnov za takvu odluku, a svojim neovlašćenim odlučivanjem po žalbi koja njima nije ni upućena, otvorili su pitanje zbog čega tako već treći put postupaju i da li ih je, možda, kupac “zamolio” da to učine.

Podsetimo, stečaj ATP Vojvodine jedan je od najvećih u zemlji a postupak, praćen skandalima i dugotrajnim sudskim postupcima, traje već skoro 15 godina. Inače, privatizacija tog preduzeća svrstana je među pet najvećih sa liste od 24 sporna slučaja visoke korupcije, ali jedini u kome je oštećen investitor a ne država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari