Poljoprivredna godina za nama: Sve rodilo iznad proseka

Ostavite komentar


      1. Dunja,recite nam Vi,posto ocito laici,kao I ministar pricaju kojesta.koliki je udeo privatnih zemljoposednika, Al Dahre,Miskovica,Kostica I ostalih poljotajkuna u ovom bruto obimu proizvodnje,akoliki samostalnih poljoprivrednika (seljaka),koji su za ovu drzavu „nevidljivi“?

      2. Istina da je rodilo duplo manje nego prikazano,bar u nasem kraju,juzni banat,iszina da su cene inputa,semena,djubriva,nafte duplo vecenego svugde u regijonu,dok su cene poljo proizvoda monopolisana od strane nazadnjaka,da se bogate na tudja ledja i istina da su subvencije desetostruko manje nego u okolini i evropi i svetu,kojem ministar tezi da budemo konkurentni ali ne znam cime,mozda laganjem i kraduckanjem nasta su se nazadnjaci usavrsili,eto…

    1. Tragikomične izjave o pronosima i cenama, poljoprivrednik sam i sve je ovo daleko od istine, počev od prinosa koji su manji od lane dosta, stoka u bescenje, inputi skuplji, borba je neprestalna, još uvek odolevamo, a dokle neznam

  1. Radja i nema kome da se proda cak ni ispod cene.
    Pa preostaje samo da se pokloni ministrima, predsedniku, bivsem predsedniku Tomi i premijerkinoj druzini, koji uveliko osmisljaju nove i nove prevare, posto su psenicu uzeli besplatno i jos je nisu platili cak ni po 17 dinara. Sad ce za dva miliona evra drzavnih para pokusati da namagarce tovljace junadi pa stize kukuruz, jabuke, jaganci…
    Sve tako dok ne dobiju i poslednjeg poljoprivrednog proizvodjaca. A onda ce slobodno moci da preprodaju nasu zemlju, jer oni svoje nemaju niti su je ikad imali. Sto bi rekli u onom filmu:
    – Mislim sta reci.
    Ako ce tako da radja, boze me oprosti bolje je da vise nikad ne radja.

      1. Nedimovic se hvali time da je rodio kukuruz, soja, psenica, primarna proizvodnja.. To bi bilo sa svim u redu da je Ministar u Vladi Milana Obrenovica.. On je mogao isto tako da se pohvali izvozom suvih sljiva ili zivih svinja u Austrougarsku… Ali posto je ovo 2021 godina Nedimovic bi morao da se pohvali preradjivackim kapacitetima primarne proizvodnje.. Slozen proizvod Nedimovicu, kao onda kada su postojali poljoprivredno industrijski kombinati koji su preradjivali sirovinu na licu mesta.. Ima vise bezemljasa u Vojvodini i onih koji rade u arendu danas nego 1918..Tajkuni koji drze poljoprivredu izvoze sirovinu a ne slozen proizvod. Koliko su novih hibrida razvili na domacim institutima? Da li je povecan prinos kukuruza u AlDahri u odnosu na stari PKB? Da li je stocni fond na nivou 1910? Mnogo pitanja, malo odgovor za politickog Ministra..

  2. Jedno je sigurno, gradjanska elita u tom uspehu nema ama bas nikakve nikakve zasluge. Jedino sto ima to su velika usta i apetit.

  3. Hahaha po nazadnoj statistici rekordno sve ali po paorskoj i nije bas sve bajno pre bih rekao da je katasrofalno i dalje evo vec osma godina tako da….

  4. Da li moze neki strucnjak da napise kolika je zarada po hektaru psenica i kukuruz prosecna kada se sve plati ( pod uslovom svoje zemlje ili da je skoro dzabe uzimate u najam ). Rece ministar da cemo kukuruza imati u vrednosti 1 mlrd necega dolara ili evra a posejano je milion hektara. Ispada zarada 1000 evra/ha ?

  5. Neko vas je slagao . Nije rodilo ni blizu kao prosle godine. Prazna prica ministra , kao i uvek.

  6. Da je Njegoš danas živ, govorio bi: Trgovac ti laže sa smijehom, žena laže suze prosipljući niko krupno ka ministar ne laže. Kad smo već kod ministra, ima za njega još jedna od Njegoša: Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.

  7. To će oni da zarade 1000€ od hektara, izvezli su pre par dana 20din bez pdv rod 2020 susili po silosima, a sada ce od nas da otkupe po 13din. Inace, ulog ti je 600€ po hektaru, ne racunajuci svoj rad. Ti izracunaj koliko se na svoju zemlju zaradi. Ja kada sam bio mali, isao sam sa dedom da vrsim psenicu, dobijemo 17 metara po jutru, kaze deda, dobro je, bice, sad ja moram da imam 25 metara da bih bio na nuli. Deda je govorio, 22 metara, uuuu rodilo.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.