SETVAFoto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Prijave poljoprivrednika za subvencije po hektaru odvijaju se otežano iako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede produžilo rok za još mesec dana, a poljoprivrednici za Danas objašnjavaju da nije problem u roku već u trajanju obrade novoprijavljenih parcela, bez čije verifikacije ne može da se podnese prijava za subvencije.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije pre nekoliko dana objavilo je da će rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, od 18.000 dinara po hektaru biti produžen do 1. aprila.

Ovo je jedna od tema koju su poljoprivrednici i ranije potencirali, međutim, čini se da sam problem nije u roku za prijave, već u trajanju obrade podataka.

Poljoprivrednik iz Udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa Jovan Jovanov za Danas kaže da je rok za poljoprivrednike dovoljan, ali da je problem to što obrada tih podataka traje jako dugo i poljoprivrednici se plaše da li će ući u proces za subvencije.

„Problem je to što je obrada tih novih parcela koje su ubačene u eAgrar još uvek u toku. Poljoprivrednicima je rok dovoljan, dobar deo njih je i završio obnovu registracije i ubacivanje novih parcela, međutim obrada jako dugo traje, čeka se i do 15 dana da se odobri, da bi tek onda mogao da se napravi zahtev za subvencije“, objašnjava on.

Jovanov podseća da ne može da se podnese zahtev za subvencije, dokle god ne budu odobrene te parcele, tačnije dok ne prođu proveru.

„U eAgraru postoje crveni, žuti i zeleni kružići, na svakoj parceli. Kada je žuti kružić, znači da je parcela u obradi i tek kada on pređe u zeleno, tada može da se podnese zahtev za subvencije. Rok je verovatno i produžen, jer je obrada jako spora, ali ne znamo šta je razlog za to“, navodi on.

"Dok parcela u eAgraru ne pozeleni ne možemo da podnesemo zahtev za subvenciju": Poljoprivrednici ukazuju na predugo trajanje obrade unetih parcela 1
Foto: Shutterstock/Vesna Markovic

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković, takođe, pozdravlja produženje roka, ali ukazuje na isti problem.

„Kada se parcela sa ugovorom prijavi, onda Uprava za agrarna plaćanja proverava da li je taj ugovor dobar, da li je overen kod notara, da li su dobro uneti podaci… i dok oni ne odobre ne može da se prođe verifikacija. A dok se ne prođe verifikacija, ne može da se prijavi za subvenciju i da se dobiju pogodnosti koje se nude“, objašnjava on za Danas.

Matković poziva Ministarstvo poljoprivrede da objasni ovu situaciju.

„Mi stalno moramo da tumačimo ko kako zna i hoće, ali pretpostavka je da ako se ne odobre verifikacije, korisnik neće dobiti ono što mu je namenjeno“, navodi naš sagovornik.

On se osvnuo i na dopis koji je njegovo udruženje juče poslalo ovom Ministarstvu.

Matković dodaje da su dali rok od tri dana da dobiju odgovor, ali bez bilo kakvih pretnji.

On je ponovio da su pojedinim poljoprivrednicima stigla rešenja o zaduženju za odvodnjavanje za prvi kvartal 2024. godine, a da to već treba da je ukinuto.

„Nas zanima zašto postoje ta nova zaduženja. Čekamo da Ministarstvo da zvanično objašnjenje, mi smo zvali Vode Vojvodine, gde su nam rekli da oni još uvek nemaju instrukcije kako dalje“, kaže Matković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari