"Revolt će preći u protest": Poljoprivrednici se žale na otežanu prijavu parcele za subvencije, kasni povraćaj akcize 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Predstavnici pojedinih poljoprivrednih udruženja izjavili su danas da ne isključuju novi protest, jer su nezadovoljni rezultatima dogovora sa ministarkom Jelenom Tanasković, pošto je otežana prijava parcela u sistem e-Aagrar za subvencije po hektaru, kasni povraćaj akcize, država im je ponudila kredite po kamati od tri odsto, a tražili su pozajmicu s jedan odsto kamate.

Predsednik udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović rekao je agenciji Beta da „dosta toga ne ide po dogovoru“.

„Mnogi poljoprivrednici ne mogu da registruju parcele u e-agrar, jer obrada sporo teče, a za sedam dana ističe rok. Pojedini su kupili gorivo u januaru, pa i pored obećanja da će se vratiti 50 dinara akcize po litru za 14 dana prošlo je tri nedelje i ko zna koliko će još proći dok ne dobiju novac. Ako se i subvencije ne isplate po dogovoru do 31. marta revolt će preći u protest“, rekao je Filipović.

Dodao je da se digitalizacija agrara u ozbiljnim zemljama pripremala tri godine, a u Srbiji je zbrzana za nekoliko meseci, pa se poljoprivrednici ne snalaze sa kompjuterom, a u savetodavnim službama su velike gužve i treba čekati satima, sada kada je počela obrada zemljišta za prolećnu setvu.

On je podsetio da je država obećala kredite, nezavisno od godina starosti, a sada traži za pasivna područja da poljoprivrdnik ne bude stariji od 40 godina.

„Posebno nas je uvredila izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poljoprivrednici očekuju penziju, a ne plaćaju doprinos. Nismo plaćali doprinos jer nas je agrarna politika dovela do stanja da nemamo novca da platimo. Uzeli su nam sve ratarske proizvode budzašto, kukuruz je bio 17 dinara po kilogramu, pa je cena pala na 15, a govore i da će pasti i na 13 dinara“, rekao je Filipović.

Istakao je da poljoprivredni proizvođači ne traže da im se u penzijski staž računaju godine za koje nisu platili doprinos, već da se one isključe i dugovi otpišu.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je da je premijerka Ana Brnabić obećala kredite sa jedan odsto kamate, a ne sa tri odsto kako se sada nudi.

„Ministarstvo je pre dva dana objavilo da će subvencionisati kredite banka, ne navodeći koje su to banke, da li su krediti kratkoročni ili dugoročni, a predviđeno je ograničenje u zavisnosti od starosti, ne znamo kako da unosimo račune za drugi deo subvencija… Mnogo stvari je nedifinisano, pa tumači ko kako stigne“, rekao je Matković.

Dodao je da se ponuda države „može tumačiti tako što će nam dati platu od 150.000 dinara, ako nemamo više od 25 godina starosti“.

Naveo je da je resorno ministarstvo trebalo u decembru prošle godine da ima jasan plan o podsticajima u poljoprivredi, „umesto da se sada tumače ponude i zahtevi, a za tri nedelje treba da počne prolećna setva“.

„Moraćemo ponovo da tražimo sastanak sa Tanasković iako imam utisak da su ti razgovori neefikasni i ispada da mi tamo ćaskamo jer oni obećaju, a ne ispune zahteve. Tako gube poverenje kod nas, a mi pregovarači kod poljoprivrednika“, rekao je Matkovć.

Član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić rekao je da mnogi poljoprivrednici, koji su uneli parcele u e-agrar, danima čekaju da „pozelene“ jer usporena obrada podataka drži te parcele u „žutom“.

„Još nismo svi „pozeleneli“, ozbiljan je cirkus. Kad istekne rok za registraciju parcela, 29. februra, bićemo spremni na sve“, rekao je Ćurčić.

Prema budžetu za poljoprivredu, subvencije po hektaru su 18.000 dinara, a za sertifikovano seme još 17.000 dinara.

Poljoprivrednici su posle oktobarskih protesta prošle godine tražili kredite sa jedan odsto kamate, a Ministarstvo poljoprivrede je ponudilo da subvencioiše zajam za fizičko lice, odnosno za nosioca komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i preduzetnika do šest miliona dinara, a za pravno lice do 18 miliona dinara.

Fiksna godišnja kamatna stopa iznosi tri odsto, odnosno jedan odsto za fizičko lice sa prebivalištem koje je na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, koje je navršilo najviše 40 godina života u tekućoj godini ili je ženskog pola. Za nabavku minerlnog đubriva kredit je bez kamate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari