Danas saznaje: Poljoprivrednici napustili sastanak sa predstavnicima vlasti 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Poljoprivrednici koji su danas došli na sastanak u Vladu Srbije, gde je sa predstavnicima vlasti trebalo da pregovaraju o dva ključna problema – eAgraru i Poljoprivrednoj komori Srbije, napustili su sastanak, saznaje Danas.

Kako su za Danas potvrdili, bilo je više razloga za to.

Jedan od razloga je bilo prisustvo dva udruženja poljoprivrednika, koja po rečima sagovornika Danasa, nije trebalo da budu tu, a pozvana su od strane ministarstva.

U pitanju su Udruženje NAPS i Udruženje Asocijacija 2022.

Kako je za Danas rečeno, predstavnik NAPS-a je sam rekao da mu je sinoć kasno javljeno da danas treba da se pojavi na tom sastanku.

Drugi problem, kako su nam rekli, jeste to što sastanku nije prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, sa kojom su oni, takođe, tražili sastanak.

Oni su sastanak napustili, ali su predložili da se on nastavi u 15 časova, kada predstavnici vlasti zavše sastanak sa ta dva sporna udruženja, a odgovor predstavnika vlasti se još uvek čeka.

Udruženja poljoprivrednika iz više krajeva Srbije danas su prisustovala sastanku u Vladi Srbije gde je trebalo da se raspravlja o dva, za njih, najbitnija problema.

Od predstavnika vlasti, sastanku su prisutvovali ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, kao i predstavnici Uprave za agrarna plaćanja, Ministarstva pravde i katastra.

Danas saznaje: Poljoprivrednici napustili sastanak sa predstavnicima vlasti 2
Foto: Miroslav Matković/Privatna arhiva

Poljoprivrednici su pred ovaj sastanak ukazali na dva velika problema.

Jedan od njih je eAgrar i neophodna overa ugovora o zkaupu zemljišta kod notara. Naime, oni su kritikovali nedoslednost nadležnih, odnosno to što je do izbora poljoprivrednicima tolerisano što nemaju overene ugovore o zakupu kod notara, a nakon 17. decembra je to prestalo da važi.

Oni smatraju da su nadležni samo navodno posegnuli za ovim pod izgovorom sprečavanja zloupotreba, a u suštini kako bi što manje novca dali za subvencionisanje ratara.

Druga stvar oko koje su pregovori vođeni, jeste Poljoprivredna komora Srbije, za koju poljoprivrednici smatraju da im ne bi donela puno dobrog.

Oni veruju da bi ta institucija samo opstruisala rad njihovih udruženja i napore da im nadležni obezbede što povoljnije uslove za proizvodnju.

Današnjem sastanku prisustvovalo je sedam udruženja i to udruženja Stig, Naše Mleko, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, složni Pidikanci, Brestovački ratari, Spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, a oni su ranije pozvali i ostala udruženja da se pridruže njihovim zahtevima.

Podsećamo, prethodni sastanak poljoprivrednika sa predstavnicima vlasti održan je 27. decembra u Palati Srbija.

Sastanak je trajao od 10 do 16 časova, a prisustvovalo mu je više od 60 udruženja poljoprivrednika, koji su se sastali sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković.

Na tom sastanku je predloženo da bar jednom kvartalno budu organizovani ovakvi sastanci, gde bi prisustvovala sva ova udruženja.

Ideja tog okupljanja bila je da se poljoprivrednicima predstavi budžet za 2024. godinu i da se o tome razgovara. Iz Vlade Srbije je saopšteno da će taj budžet iznositi rekordnih 119 milijardi dinara.

Na sastanku je, takođe, najavljeno formiranje Poljoprivredne komore Srbije, kako bi se, kako je najavljeno, poljoprivrednim proizvođačima pružila mogućnost da kroz takvo telo štite svoje interese na tržištu.

Ipak, čini se da poljoprivrednici nisu u potpunosti bili zadovoljni onim što su čuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari