Poljoprivrednici u Nemačkoj blokirali vicekancelara te zemlje da se iskrca sa trajekta 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Grupa poljoprivrednika je blokirala vicekancelara Nemačke Roberta Habeka da se iskrca sa trajekta, nekoliko sati nakon što je federalna vlada delimično odustala od mera štednje koji su izazvali veliko nezadovoljstvo u poljoprivrednom sektoru.

Poljoprivrednici su se u četvrtak popodne uputili ka pristaništu u Šluetsielu na obali Severnog mora uoči dolaska trajekta koji je prevozio Habeka nakon poziva na društvenim mrežama na protest, saopštila je danas policija.

Između 250 i 300 ljudi okupilo a policija je saopštila da u nije bilo moguće dogovoriti dijalog između Habeka i organizatora, pa je trajekt ponovo isplovio.

Do 30 demonstranata pokušalo je da se ukrca na brod, ali ih je policija zadržala koristeći biber sprej.

Habek, član ekološke partije Zelenih, koji je i ujedno ministar ekonomije i klime, uspeo je da stigne do kopna tokom noći.

Predsednik nemačkog udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid rekao je u današnjem saopštenju da „blokade ove vrste nisu prihvatljive“, dodavši da „lični napadi, zlostavljanje, pretnje, prinuda ili nasilje jednostavno nisu u redu“ i da njegovo udruženje poštuje privatnost političara.

Vlada kancelara OIafa Šolca naljutila je poljoprivrednike u decembru najavljujući planove za smanjenje poljoprivrednih subvencija kao deo paketa za popunjavanje rupe od 17 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu.

Poljoprivrednici su zatim organizovali protest sa traktorima u Berlinu i pozvali na nove demonstracije sledeće nedelje.

U četvrtak vlada je najavila delimičnu promenu politike rekavši da će zadržati izuzeće od poreza na automobile za poljoprivredna vozila i povećala bi se planirana smanjenja poreskih olakšica za dizel koji se koristi u poljoprivredi.

Nemačko udruženje poljoprivrednika je brzo saopštilo da promena nije dovoljna i najavili su da i dalje zahtevaju da se oba predloga ponište i da će se planirani protesti nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari