Poljoprivrednici u Zrenjaninu blokiraće magistralni put ka Novom Sadu od 15 do 16 sati 1Foto: D.R.

Poljoprivrednici iz Aradca, Taraša, Elemira i Kumana okupili su se danas na magistranom putu Zrenjanin-Novi Sad, gde su od 13 časova započeli jednočasovnu blokadu puta kojom iskazuju nezadovoljstvo zbog propalih pregovora sa Vladom Srbije oko mera pomoći poljoprivredi.

Kako navode, oni će magistalni pravac ka Novom Sadu blokirati i u terminu od 15 do 16 časova. Na ovoj lokaciji postoji i stari put kroz Aradac, tako da putnički saobraćaj koristi ovu mogućnost dok traju protesti.

„Propuštamo vozila hitne pomoći, ostali idu starim putem kroz Aradac dok teretni sobraćaj i autobusi čekaju“, kažu poljoprivrednici sa blokade kod Aradca.

Prema rečima Dejana Rakića, poljoprivrednika, zahtevi su jasni i očekivanja su da će Vlada Srbije da uvaži poljoprivrednike.

„Ne odustajemo od zahteva i nije tačno da Vlada ne može da se meša. Prošle godine su se mešali kada je cena pšenice bila 40 dinara, zabranilu su izvoz i znamo svi kako se loše to odrazilo na sve nas. Zato sada neka se umešaju i neka ispune zahteve“, kaže Dejan Rakić iz Aradca.

Članovi Saveza udruženja poljoprivrednika Banata okupili su se i kod Kristalne dvorane u Karađorđevom parku u Zrenjaninu, odakle su krenuli u protestnu vožnju magistalom.

Poljoprivrednici u Zrenjaninu blokiraće magistralni put ka Novom Sadu od 15 do 16 sati 2
Foto: M.P. / Danas

„Današnji protest je mekšeg tipa, namera je da to bude protestna vožnja, iako imamo najskuplje gorivo u regionu, utrošićemo ga i nećemo žaliti da iskažemo naše nezadovoljstvo. Ako ne bude pomaka, moraćemo da nastavimo sa protestom dok nas vreme služi, jer proleće je, vreme je intenzivnih radova na njivama“, objasnio je zrenjaninski poljoprivrednik Slavko Vukov.

Kaže da niko od prisutnih nije imao dilemu treba li da dođe na ovaj protest, pre svega jer se ove godine prvi put okupio veći broj udruženja poljoprivrednika iz cele Srbije.

Svetislav Seležan, poljoprivrednik iz Zrenjanina, navodi da je jasno kako stoje stvari, da su poljoprivrednici u nezavidnom položaju i da su zato na ulici.

„Ne znam da li ova vlast išta razume, odnosno, čini se da neće da nas razume, ogorčenje naroda. Oni to mogu sve da reše ako hoće, imaju sve mogućnosti li očigledno odbijaju da to reše“, kaže nam poljoprivrednik Seležan.

Poljoprivrednici u Zrenjaninu blokiraće magistralni put ka Novom Sadu od 15 do 16 sati 3
Foto: M.P. / Danas

Uoči protestne vožnje poljoprivrednik iz Botoša Borislav Čizmaš ispričao nam je kako su izgledali jučerašnji pregovori u Vladi Srbije i kako je sve zapelo dolaskom Marjana Rističevića.

„Na sve naše zahteve, od osam tačaka, većina su bile na razmatranju i na čekanju za sledeću godinu, izašlo se ii sa nekim predlozima, istina neozbiljnim a onda se odjednom pojavio Marjan Rističević. Delovalo je da ima zadatak da podrije sastanak. Pethodni razgovor je bio mnogo konstruktiviji i mislili smo da smo naišli na sagovornike, ali to se juče sve opstruiralo. On je nudio neke neozbiljne stvari, da otvaramo mlekare i slično, ali je priznao glavnu stvar, da su sve te mere koje su donete u proteklih deset godina njegova ideja i onda zaista nemamo više dilemu ko je kriv za sve ovo što se dešava“, kaže Čizmaš.

Objašnjava da su poljoprivrednici uradili svoj deo posla, proizveli su hranu ali da država ne radi svoj deo posla i da se pravi da ne vidi da vodi pogrešnu agrarnu politiku, jer ne bi se poljoprivrednici tek tako okupljali na protestima.

„Šta je bilo do nas, uradili smo, hranu smo proizveli ali država je zakazala, zabranila izvoz a ostavila uvoz. Pa mogli su isto tako i uvoz žitarica da zabrane a ne da sada na zaliha ima i pšenice iz Ukrajine“, kaže Čizmaš.

Saznajemo da je na raskrsnici Idvor-Sakule, i kod mosta na Tamišu kod Farkaždina, skup poljoprivrednika koji su izašli sa mehanizacijom na miran protest pored puta. Ovde nema blokade puteva.

„Solidarni smo sa kolegama a protest je danas miran. Nadamo se dogovoru sa Vladom Srbije, nema razloga da nas ne shvate ozbiljno“, kaže za Danas Ivan Kanački, poljoprivrednik iz Sakula.

Dalji tok protesta poljoprivrednika zavisi, kako nam je rečeno, od pregovora sa Vladom Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari