Pomoćnici bolje plaćeni i od ministara i od državnih sekretara 1Foto: EPA/ KOČA SULEJMANOVIĆ

U najbolje plaćene funkcionere izvršne vlasti spada „treći red“ u ministarstvima, pomoćnici koji u proseku za gotovo 50 odsto imaju veću osnovnu platu i od ministara i od državnih sekretara.

Ukoliko još spadaju u jednu petinu onih koji primaju neke od dodataka iz široke lepeze državnih i javnih tela, onda su im primanja gotovo dvostruko viša od „šefovih“.

Naime, prosečna osnovna plata ministara je 113.000 dinara dok je prosek kod pomoćnika oko 160.000, a kod onih koji imaju i drugi izvor, takođe iz javne kase, prosek je 214.000.

Bar kod funkcionera koji su prijavili zaradu, a njih je među pomoćnicima manje od polovine – od 122 imenovana svega 53 su se odazvala zakonskoj obavezi.

Čak 49 na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije drži prijavu iz nekog prethodnog perioda i sa ranije funkcije, dok o primanjima 19 pomoćnika nema nikakvog traga.

Iz tih dostupnih podataka, najbolje plaćeni pomoćnik radi u Ministarstvu poljoprivrede, Nenad Katanić, koji ukupno prima 267.200 dinara – kao član Upravnog odbora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa ima mesečno 71.600 dinara uz osnovnu platu od 195.600, što je u samom vrhu redovnih primanja na toj funkciji.

Ispred Katanića je samo pomoćnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Slobodan Nedeljković, sa osnovnom platom 232.500 dinara.

Vrlo blizu je i Zoran Ilić iz Ministarstva rudarstva i energetike. Iako mu je osnovna plata niža, 160.000, kao član skupštine SMATSA dobija mesečno još preko 90.000 (ukupno zarađuje 251.600).

Ostali pomoćnici u tom ministarstvu primaju između 150.000 i 160.000.

I Katarina Pavičić iz Ministarstva odbrane nalazi se pri vrhu liste ali samo sa osnovnom platom od 183.000 jer nema druge naknade.

Iako su osnovne plate u Ministarstvu finansija u ravni proseka, čak i ispod njega, nisu svi pomoćnici na ivici siromaštva.

Sudeći bar po podacima koji su dostupni, osnovna primanja im se kreću oko proseka dok Darko Komnenić to dopunjuje naknadom za članstvo u Savetu za unapređenje rada ministarstva finansija i kao član Upravnog odbora Infrastrukture železnice, pa izađe mesečno na 242.000 dok je Dragan Demirović u isto vreme i predsednik Nacionalne komisije za računovodstvo, što mu donosi 75.000 mesečno ili uz osnovnu platu ukupno 225.000.

U Ministarstvu kulture jedinu prijavu podneo je Radovan Jokić sa ukupnim primanjima od 209.000, jer osnovnu platu dopunjuje naknadom za odvojeni život, a uz to ima i pravo korišćenja službenog stana od 42 kvadrata.

U Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja Anita Dimoski uz osnovnu zaradu ima i nadoknadu za članstvo u Nadzornom odboru Puteva Srbije pa izađe mesečno na 198.000 koliko prima i Aleksandar Adamović, koji do tog iznosa stiže uz pomoć prihoda koje ostvaruje kao predsednik Skupštine Aerodroma Srbije.

U Ministarstvu trgovine i turizma, prema dostupnim podacima samo Renata Pindžo dopunjuje osnovnu zaradu prihodom iz naučne saradnje sa Visokom turističkom školom.

Svi pomoćnici Ministarstva pravde (kao i državni sekretari u tom resoru) podneli su prijave a od njih pet, dva imaju dopunska sredstva na osnovnu platu – Jelena Deretić, koja kao ispitivač za licencu izvršitelja prima po ispitu 31.500, istim poslom za notare po ispitu dobija 21.000 a angažovana je i kod Zaštitnika građana, gde po predmetu prima nešto više od 13.000 dinara, dok Jovan Ćosić platu dopunjuje samo sredstvima po ispitu za licencu notara.

U Ministarstvu državne uprave najviše uz dodatna sredstva prima Ivana Savićević, koja uz 47.000 po osnovu učešća u Komisiji za državni ispit prima mesečno 210.000, dok njen kolega po istom osnovu dostiže 184.000 dinara.

Opušteno

Najdrastičnije ignorisanje zakona je u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, gde od šest imenovanih pomoćnika nijedan nije podneo prijavu prihoda i imovine, a to nisu učinili čak ni njihovi nadređeni državni sekretari. Nije mnogo bolje ni u drugim resorima, na primer prosveti, gde su od 11 imenovanih samo četiri dostavila prijave, ili u finansijama, u kojima je od 14 pomoćnika imovinu i primanja prijavilo samo pet, kao ni u Ministarstvu trgovine i turizma, tu su četiri od 10 pomoćnika ispunili svoju obavezu. Od sedam pomoćnika u Ministarstvu privrede samo su dva podnela prijavu, kao i jedan od pet u Ministarstvu zaštite životne sredine. U ministarstvima odbrane, kulture i evropskih integracija prijavu je dostavio samo po jedan od četri pomoćnika u svakom, a od po sedam imenovanih koji rade u ministarstvima rudarstva i energetike, građevinarstva i saobraćaja ili za rad i zapošljavanje, obavezu su ispunila po tri ili četiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari