Popis poljoprivrede 2023. godine 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Novo prikupljanje podataka o poljoprivredi sledi za dve godine, preciznije u drugoj polovini 2023. godine kada, prema usvojenom predlogu Zakona o popisu poljoprivrede, popisivači krenu na teren, saopšteno je danas.

Popisom će biti obuhvaćena sva porodična poljoprivredna gazdinstva, gazdinstva preduzetnika i pravnih lica a neće biti obuhvaćena domaćinstva sa sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom koja nije namenjena tržištu kao i domaćinstva, privredna društva i preduzetnici koji ne obavljaju poljoprivrednu proizvodnju.

Prikupljaće se podaci o gazdinstvu, lokaciji, zemljišnom fondu, kvalitetu i nameni zemljišta, površinama pod usevima, površinama voćnjaka i vinograda, navodnjavanju i upotrebi đubriva, broju stoke, broju ostalih životinja i košnica pčela, organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, poljoprivrednim objektima, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi, radnoj snazi i drugim aktivnostima gazdinstva.

Popis će se realizovati od juna do kraja decembra 2023.

Prema predračunu Republičkog zavoda za statistiku koštaće nešto više od 950 miliona dinara ili oko 7,9 miliona evra.

Finansijski je podržan kroz IPA 2018 nacionalni program. Učešće sredstava iz budžeta Srbije u planiranim ukupnim sredstvima je 33 odsto, dok je ostatak iz IPA fondova.

Kako je saopšteno, na ovom poslu će biti angažovano oko 3.500 popisivača koji imaju znanja o poljoprivredi, a gazdinstva će imati mogućnost samoanketiranja putem upitnika na internetu. Podaci dobijeni popisom omogućiće pregled stanja poljoprivrede na republičkom nivou i na lokalnom nivou gazdinstava, izradu strateških ciljeva Srbije u toj delatnosti.

Obezbediće se i podaci za potrebe međunarodnih institucija i organizacija, kao što su UN i Evrostat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari