"Populizam, demagogija i diskriminacija": Sagovornici Danasa o predlogu Krkobabića da se beogradskim penzionerima podeli 13. penzija 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera i proletera Srbije (PUPS) – Solidarnost i pravda Stefan Krkobabić rekao je u sredu na izbornoj skupštini stranačkog opštinskog odbora u beogradskoj opštini Voždovac da penzioneri u Beogradu treba da dobiju i 13. penziju i da je ubeđen da gradski budžet to može da podnese.

Ova stranka poznata po pritiscima na vlade da povećaju penzije u vreme kriza još od 2008. godine i ovaj put je iskoristila oproban recept da privuče pažnju birača.

Sagovornici Danasa smatraju da se radi o čistoj demagogiji i predizbornoj propagandi.

Miloš Grabundžija, predsednik Saveza penzionera Srbije Nezavisnost ističe da ni Krkobabić ni njegova partija ne predstavljaju penzionere.

„Oni su na listi SNS-a i ne ispunjavaju uslove da daju obećanja. Nisu ni legitimni predstavnici grada Beograda. Davanje 13. penzije samo penzionerima u Beogradu bila bi najveća diskriminacija u Evropi. Penzioneri u unutrašnjosti radili su u firmama koje su imale manje plate nego u Beogradu. Samim tim imaju i manje penzije. Na kraju, ovo je samo skretanje pažnje na sebe, jer u Beogradu ima više od 350.000 penzionera, u nadi da će neko glasati za njih“, ocenjuje Grabundžija.

I ekonomista Saša Đogović ističe da se ne bi smeli diskriminisati penzioneri po gradovima.

„To su sulude stvari. Ne mogu se diskriminisati penzioneri po gradovima. Ako misli na pomoć iz gradskog budžeta, to se već radilo za vreme Đilasa. Ali sve je to demagogija i populizam u susret izborima. Ta stranka je izrazito populistička. Kada bi sami izašli na izbore ne bi dobacili ni do jedan odsto, pa im i negativan komentar znači više nego ikakav. Mada ne bi me iznenadilo da Šapić to i uradi, istog su kova. Bacali bi pare u potrošnju, a investicija nema“, napominje Đogović.

Ni sindikati nisu oduševljeni ovim predlogom niti ga shvataju ozbiljno.

Ranka Savić, predsednica Sindikata ASNS ističe da penzioneri izuzetno teško žive i da su penzije neprimereno male.

„Tome doprinose i zakonske odredbe, kao na primer penali na penzije. Kada političar traži 13. penziju samo za Beograd to je neprimereno. Treba svim penzionerima 13. penzija, ali pitanje je da li to država može da izdrži. S druge strane, na primer, 1.400 zaposlenih u Krušiku u Valjevu prima ispod 50.000 dinara. Generalno u ovoj zemlji većina penzionera i radnika živi teško“, kaže Savić.

Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga i narodni poslanik u poslaničkoj grupi Ujedinjeni ističe da Stefana Krkobabića ništa ne sprečava da to i uradi pošto je deo vlasti.

„Ali to je populistička izjava kojom ta stranka želi da pokaže da postoji i da je živa. Smešno je što tu stranku nasleđuju kao dinastija i da on sa 30-ak godina predstavlja penzionere“, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari