Popusti za štediše: Koliko hiljada dinara maksimalno možete da uštedite na računima za struju? 1Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Od 1. oktobra ove do 31. marta naredne godine svi koji budu uštedeli pet ili više odsto električne energije u odnosu na isti mesec prošle godine dobiće popust na račun za struju i to od 15 do 30 odsto, a maksimalno što će moći da se uštedi na mesečnom nivou je 12.000 dinara.

Izvršni direktor za snabdevanje u JP EPS Radovan Stanić objašnjava da će domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za pet do 20 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine dobiti popust od 15 odsto.

Za uštedu električne energije za 20 do 30 odsto umanjenje će iznositi 20 odsto, a za uštedu veću od 30 odsto obračunavaće se 30 odsto popusta.

Prosečna potrošnja domaćinstava u zimskom periodu, od oktobra 2021. do marta 2022, bila je, kako kaže, 401 kilovat-čas, a smanjenjem potrošnje za 10 odsto ukupno umanjenje računa dostiglo bi 21 odsto, odnosno 980 dinara.

“Domaćinstva koja smanje potrošnju za 30 odsto dobiće umanjenje računa za 48 odsto, odnosno i do 2.200 dinara”, kaže Stanić.

Potrošači koji koriste električnu energiju za grejanje imaju daleko veću potrošnju od prosečne i mogli bi ostvariti uštedu od 7.000 do 12.000 dinara na mesečnom nivou.

Popusti će se, prema njegovim rečima, primenjivati na obračun za tekući mesec, koji sadrži utrošenu energiju, trošak snabdevača i obračunsku snagu. Savet građanima je, kako kaže, da tokom zimske sezone štede električnu energiju jer se štednja isplati i donosi smanjenje računa.

Stručnjak za energetiku iz Dilojta Zoran Marković za Danas kaže da se popust odnosi na ceo račun, na sve obračunske stavke, osim na RTS i da je to „praktično popust na gotovo ceo račun“.

Ova mera Vlade je stimulativna, kaže on i Vlada je mogla da uštedi na drugi način uvođenjem restriktivnijih mera poput povećanja cena u plavoj ili crvenoj zoni.

„Ovaj stimulativni način je, ipak, bolji, više je fer za potrošače jer kada se uvode restriktivne mere zakačili biste i onu grupu ljudi koji moraju da se greju na struju jer nemaju drugog načina. Neki bi onda bili nepravedno kažnjeni“, ističe Marković.

On kaže da će sada neki moći više da uštede poput onih koji su se grejali na struju, a nisu morali.

„Oni bi mogli da naprave uštedu veću od 30 odsto. Sve to sada zavisi individualno, ako se neko i ranije racionalno ponašao ne verujem da će mnogo moći da uštedi, a savet je da treba pokušati smanjiti upotrebu termičkih potrošača bojlera, rerne, ploče za kuvanje“, napominje Marković.

On kaže da bi bilo lepo da nas EPS obaveštava o ostvarenim uštedama sada kada krene sezona.

Predsednik Pokreta potrošača Beograda Petar Bogosavljević kaže da je njega ova odluka iznenadila i da je sa stanovišta potrošača neshvatljivo jer nam treba sistemsko rešenje, a ovo to nije.

„Otkriva se ovom odlukom nešto što se naslućivalo, da se javna komunalna preduzeća, tu i EPS, podržavaju da posluju tako da onda kada imaju viškove podstiču maksimalnu potrošnju, a onda kada problem sa nestašicom, onda se okreću potrošačima da menjaju pristup“, napominje Bogosavljević.

Potrebna su nam, kako kaže, sistemska rešenja za održivu potrošnju uključujući i potrošnju električne energije i ona ne može da s eposmatra izdvojeno jer je to državno i nacionalno pitanje i država mora da ima sistem kako da obezbedi racionačnu potrošnju energije u celini“, naglašava naš sagovornik.

Bogosavljević kaže da ne zna kakvi će biti efekti te mere, ali da svakako ima „političku notu“, i da nije sagledano do kraja kako može da se primeni i kakve će posledice ostaviti za sobom.

„Mnogo veće uštede mogu da se ostvare ukoliko bismo racionalnije trošili električnu energiju kroz onaj deo utrošaka koji su bespotrebni, za 30 odsto može da se smanji utrošak električne energije u proizvodnji vode“, ističe Petar Bogosavljević.

Za njega je neshvatljivo da peremo ulice i pijace čistom vodom, da na to trošimo ogromnu energiju za koju smo opet potrošili mnogo da bismo je dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari