Poređenje cena goriva u evropskim zemljama: Gde je najskuplje, a gde najjeftinije? (INFOGRAFIKA) 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Cene goriva skaču u celom regionu, pa tako i u ostatku Evrope. A evo koliko se te cene razlikuju od zemlje do zemlje i gde je gorivo najjeftinije, a gde najskuplje.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije u petak je objavilo cene goriva za narednih nedelju danas.

Prema tom preseku, evrodizel će se do petka 24. juna prodavati po ceni od najviše 209 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 198 dinara za litar.

Evrodizel je i prošle nedelje koštao, takođe, 209 dinara za litar, a benzin za najviše 198 dinara za litar.

Gorivo u Srbiji jeftinije je nego u Nemačkoj gde se dizel kreće od 2,09 do 2,16 evra po litru, a benzin od 1,89, 1,92 do 1,98 evra, što zavisi od pumpe do pumpe.

Za prethodna tri meseca, litar dizela na srpskim pumpama poskupeo je više od 20 dinara, a litar benzina za 17 dinara. Tačnije, 11. marta litar evrodizela je koštao 188 dinara, a benzina 176 dinara.

Vlada Srbije produžila je pre dve nedelje trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna. To praktično znači da će država do kraja meseca formirati cenu goriva svakog petka, a vrlo je moguće da se uredba biti produžena i tokom leta.

U Hrvatskoj bi, prema nezvaničnim najavama, i nove cene goriva trebalo da dobiju već od utorka. Očekuje se da će litar BMB 95 poskupeti sa sadašnjih 1.80 evra na 1.89 evra, a litar evrodizela sa 1.74 na čak 1.93.

 

Gorivo je najskuplje u Finskoj sa 2,558 evra za BMB 85 i 2,399 evra za evrodizel, a slede je Danska i Holandija.

Srbija se nalazi u donjem delu tabele, ali ipak u pojedinim zemljama gorivo je jeftinije nego kod nas.

Jeftinije gorivo od Srbije imaju BiH, Bugarska, Poljska, Slovenija i Mađarska (samo za svoje državljane).

Ipak, cene goriva u Srbiji i u Bosni i Hercegovini rastu. U Srbiji se sada litar BMB 95 prodaje po ceni od 1,69 evra, a evrodizela po ceni od 1,78 evra. Slično je i u BiH, gde je juče prosečna cena benzina bila 1,67 evra, a dizela 1,72.

Hrvatska je veoma blizu proseku EU sa cenama od 1,79 evra po litru BMB 95 i 1,73 evra po litru evrodizela, prenosi danas Jutarnji.hr.

U Sloveniji je gorivo nešto jeftinije – BMB 95 košta 1,56 evra, a litar evrodizela 10 centi skuplje – ali od sledeće nedelje sledi poskupljenje.

Nakon što su tamošnji distributeri tražili od države novčanu nadoknadu za gubitke, vlada odustaje od dosadašnje politike ograničenja cena. Od utorka će trgovci u Sloveniji moći slobodno da određuju maloprodajne cene goriva.

Iako je gorivo u Mađarskoj mnogo jeftinije nego u Hrvatskoj (litar evrodizela košta 1,46 evra, a BMB 95 samo 1,23 evra), povlašćene cene goriva na tamošnjim benzinskim pumpama mogu da uživaju samo vozači sa mađarskim tablicama.

Mađarska vlada odlučila je da dozvoli da samo automobili sa registarskim oznakama te zemlje toče gorivo po subvencionisanim cenama na benzinskim stanicama, a stranci će moći da toče samo po tržišnim cenama.

Kako tvrde nadležni, benzinski turizam postao je pretnja sigurnosti snabdevanja, kao i zloupotreba zamrznute cene benzina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.