Nova mera u Mađarskoj: Gorivo po subvencionisanim cenama samo za automobile sa mađarskim registarskim oznakama 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Mađarska vlada odlučila je da od petka dozvoli da samo automobili sa registarskim oznakama te zemlje toče gorivo po subvencionisanim cenama na benzinskim stanicama, a stranci će moći da toče samo po tržišnim cenama.

Od petka samo automobili sa mađarskim registracionim oznakama mogu da toče gorivo po subvencionisanim cenama u Mađarskoj, jer je, kako tvrde nadležni, benzinski turizam postao pretnja sigurnosti snabdevanja, kao i zloupotreba zamrznute cene benzina.

Stranci će, kako se navodi, moći da toče gorivo u Mađarskoj samo po tržišnim cenama.

Mađarska vlada pre dva dana je proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, a premijer Viktor Orban poručio je da je njegovom kabinetu potreban prostor za manevar kako bi mogao brzo da odgovori na izazove.

„Svet je na pragu ekonomske krize“, naveo je Orban u video-obraćanju objavljenom na Fejsbuku ističući da Mađarska mora da se drži podalje od rata u susednoj Ukrajini i da „zaštiti finansijsku bezbednost porodica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.