U Srbiji će maksimalna cena goriva do petka u 15 časova biti 203 dinara za litar benzina i 218 dinara za litar dizela, što je prevedeno u evre 1,72, odnosno 1,85 evra.

I dok u Srbiji i nekolicini okolnih zemalja cena goriva raste, početkom jula gorivo je u odnosu na cene od sredine juna u nekim zemljama, pre svih Zapadne Evrope i Skandinavije pojeftinilo.

Gorivo je tako poskupelo u Austriji, BiH, Bugarskoj, na Kipru, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Italiji, Rumuniji i Sloveniji.

S druge strane, i dizel i benzin su u isto vreme pojeftinili u Portugaliji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, dok je samo benzin pojeftinio i u Poljskoj, Belgiji, Grčkoj i Mađarskoj.

Litar benzina u Hrvatskoj, prema podacima EU od 4. jula, košta 1,85 evra, a litar dizela 1,95 evra, dok mu je pre tri nedelje cena bila 1,79, odnosno 1,73 evra.

U BiH gorivo je poskupelo, te se litar benzina kupovao prethodnih dana po ceni od 1,77 evra, a dizel za 1,83 evra, što je za 10, odnosno 11 centi više u odnosu na cene polovinom juna.

U Severnoj Makedoniji cena litra benzina je sada 1,72 evra, a dizela 1,64 evra. Benzin se od prošle nedelje najjeftinije prodavao u Mađarskoj – litar je bio 1,22 evra, dok je dizel najjeftiniji na Malti, litar košta 1,21 evro.

Najskuplje je gorivo na Islandu, gde je litar benzina 2,49 evra, a litar dizela 2,45 evra.

Odmah iza je Norveška gde je benzin 2,45 evra, a litar dizela 2,36 evra, što je blago pojeftinjenje u odnosu na cene sredinom juna. U većini zemalja Zapadne Evrope cene goriva su blago pale i to pre svega kada se radi o benzinu.

U Nemačkoj je tako litar benzina bio dva evra, ali je od 4. jula cena pala na 1,90, dok je dizel u isto vreme poskupeo za četiri centa.

Vlada Srbije svake nedelje određuje maksimalnu cenu goriva za narednu nedelju, a Uredba kojom se ograničava cena naftnih derivata u Srbiji koja je prvi put uvedena 10. marta, produžava je nekoliko puta, poslednji put do kraja jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.