Poslanici najavili da će glasati za sve predloge ministra Malog 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Poslanici Skupštine Srbije podržali su u raspravi svih sedam zakonskih predloga iz oblasti ekonomije, koje je danas obrazložio ministar finansija Siniša Mali.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović posebno je istakao značaj zakona o tržištu kapitala i rekao da očekuje stvaranje ambijenta koji bi bio pozitivan signal stranim investitorima.

„Cilj je da naš pravni sistem garantuje sigurnost svim učesnicima na tržištu, da naše tržište postane atraktivnije za investitore, da uslovi poslovanja budu jasno propisani i prepoznatljivi od svih koji žele da posluju“, rekao je Jovanović.

Poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić govorio je o podršci države privredi zbog kovida 19 i pohvalio što je, kako je naveo, „osam milijardi pomoći otišlo na račune građana i privrede“.

Poslanik je istakao i važnost zakona o elektronskom fakturisanju zbog kojeg će se poslovanje osavremeniti i trošiće se manje papira.

Vujić je pitao kakvi su efekti zakona o digitalnoj imovini koji je usvojen pre šest meseci.

Ministar Mali odgovorio je da su trenutno u obradi tri menjačnice za kriptovalute i da se izdavanje dozvola očekuje za nekoliko nedelja.

„Tačno je da smo jedna od prvih zemalja koja je donela zakon o kripto valutama i to se tržište razvija. Očekujem veći udeo tih transakcija u odnosu na tradicionalne platne transakcije“, rekao je Mali.

On je dodao da Beogradska berza ne može da ostvari potpune efekte razvoja sama, pa je u vezi sa tim pohvalio inicjativu Otvoreni Balkan i nazvao je „vizionarskom“.

Podršku predlozima najavili su i Savez vojvođanskih Mađara, SPS i SNS.

U drugom delu prepodnevnog dela sednice u skupštini više nije bio ministar finansija, već ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari