Poslanik SNS štrajkačima glađu: Vaši muževi i deca trpe zbog vas 1Foto: Ministarstvo privrede

Treću noć zaredom 40 radnika Gumoplastike iz Bujanovca provelo je u pogonu fabrike u selu Klenike štrajkujući glađu.

Pre nego što su se odlučili da na ovaj način izraze nezadovoljstvo time što im država kao većinski vlasnik fabrike ne isplaćuje 12 miliona dinara dugovanja za zarade, kao i socijalni program za koji su se prijavili još juna 2017, zaposleni u Gumoplastici su štrajkovali poslednjih osam meseci.

Predsednik Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije Zoran Stanković večeras je obišao radnike u pogonu preduzeća „Gumoplastika“ u selu Klenike, gde njih četrdesetak ulazi u treći dan štrajka glađu, potvrdio je za Danas predsednik Štrajkačkog odbora iz UGS Nezavisnost Slavoljub Ristić.

– Ljudski i bez bilo kakvih političkih pretenzija, doktor Stanković je zatražio od nas pre svega da iz ljudskih razloga, i brige za naše zdravlje preninemo štrajk glađu. Mi smo, to odbili jer ne živimo od obećanja, iako izuzetno cenimo predsednika Koordinacinog tela. Jednoglasno smo odlučili da i dalje budemo u naj radikalnijoj metodi štrajka – navodi za Danas Ristić.

On je potvrdio da tokom današnjeg dana nije bilo intervencije lekarskih ekipa i da „radnici uprkos teškim uslovima u kojima se nalaze ostaju pri svojim zahtevima“.

Novinaru Danasa iz štrajkačkog odbora potvrđeno je obećanje predsednika Koordinacionog tela Zorana Stankovića da će tokom večeri i sutrašnjeg dana „obaviti razgovore sa svim nadležnim ljudima u ministarstvima koja treba da se bave problemom radnika Gumoplastike“.

U hali u selu Klinovac u štrajku glađu već drugi dan je četrdesetak radnika ovog preduzeća među kojima ima i žena. Tokom jučerašnjeg dana intervenisala je lekarska ekipa hitne pomoći iz Bujanovca, koja je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja štrajkačima predložila da „odustanu od radikalne mere protesta uz ne uzimanje hrane“.

Pre Stankovića jedini koji je danas ranije obišao radnike bio je narodni poslanik SNS Nenad Mitrović. „On je onako u trenerci svratio da nas posavetuje da prekinemo štrajk“, kaže za Danas Ristić.

On kaže da su i sa Mitrovićem razgovarali, ali da od štrajka ne odustaju. Narodni poslanik im je, kako kaže Ristić, predložio da prekinu štrajk ili ga zamrznu do petka, kada se vraća delegacija iz Kine.

– Rekao sam mu da ako sada prekinemo štrajk nikada nećemo dobiti socijalni program. Onda se okrenuo ka ostalima i rekao im: „Ljudi, ne slušajte Slavoljuba, imate li vi decu i muževe, i žene kod kuće. Vaši muževi i deca trpe zbog vas“. Gde je bio kada su ta deca polazila u školu da pita za njih, da pita da li imamo da im kupimo nešto, gde je bio svih ovih meseci kada nismo primali plate da pita za njih, nego se setio da pita sada kada smo proveli tri dana u fabrici štrajkujući glađu – ističe Ristić.

Narodni poslanik Nenad Mitrović za Danas kaže da je posetio radnike i da im je rekao da sačekaju sa štrajkom do petka dok se državna delegacija ne vrati iz Kine.

– Rekao sam im da sačekaju, da su mi u subotu rekli da će da štrajkuju rekao bih im da sačekaju dok se delegacija ne vrati iz Kine. Tamo je i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović koji mi je rekao da će čim se vrate doći u fabriku – ističe Mitrović, koji je 27. avgusta bio u Ministarstvu privrede na sastanku sa radnicima, predstavnicima ministarstava rada i finansija i Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Mitrović kaže da je radnicima rekao da je zabrinut za njihovo zdravlje i da se i sam ponudio da ostane sa njima.

Dnevni list Danas od marta piše o radnicima fabrike koje je država (ima 85 odsto vlasništva) do 2016. plaćala mesečno između 8.000 i 15.000 dinara. Zbog toga što su godinama primali zarade daleko ispod zakonskog minimalca 41 radnik je tužio poslodavca i dobio na sudu. Uprkos pravosnažnoj presudi dug im još nije vraćen.

Na sastanku u Ministarstvu privrede pre mesec dana, kom su kako su nam radnici rekli prisustvovali i predstavnici ministarstava rada i finansija, obećano im je da će država pronaći rešenje i isplatiti socijalni program. Međutim, radnici ne samo da nisu dobili novac, već nisu dobili nijednu informaciju od bilo koje državne institucije koja je upoznata sa njihovim slučajem.

Vlada Srbije je prošle jeseni raspisala poziv za privatizaciju fabrike koja se u ovom gradiću na jugu Srbije 80 godina bavila preradom kože, metala i plastike, ali od toga nije bilo ništa. U Ministarstvu finansija su nam rekli da pitanja u vezi sa ovim postavimo Ministarstvu privrede, što smo učinili još u ponedeljak. Međutim, do danas ni na to poslednje, ali i na isto pitanje poslato na njihovu adresu pre nekoliko meseci iz Ministarstva privrede nisu nam dali odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari