Poslodavcima u Kragujevcu predstavljeni javni pozivi Nacionalne službe za zapošljavanje 1Foto: Grad Kragujevac

U cilju promocije mera aktivne politike zapošljavanja, razvoja saradnje i informisanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i grad Kragujevac organizovali su danas Forum za privrednike.

Javni pozivi NSZ predstavljeni su kompanijama koje posluju u Kragujevcu.

– U Kragujevcu od 2017. godine do danas povećan je broj zaposlenih za nešto više od pet hiljada. Nema sumnje da svi težimo istom cilju povećanju životnog standarda naših građana a to nije lak ni jednostavan zadatak. Naš prioritet je stvaranje dobrog poslovnog ambijenta, jačanje konkurencije i otvaranje novih radnih mesta – rekao je u uvodnom obraćanju gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.

Kako je dodao, Kragujevac je prepoznat kao ozbiljna i atraktivna investiciona destinacija a to potvrđuju brojne reinvesticije velikih kompanija, ali i dolazak novih investitora poput Škode, Štadlera i još nekih kompanija sa izvesnim budućim poslovanjem u Kragujevcu.

On je i podsetio da grad sprovodi mere podrške privredi brojnim podsticajima.

– Između ostalog i kroz podršku merama aktivne politike zapošljavanja građana obuhvaćenih Lokalnim akcionim planom zapošljavanja grada Kragujevca, za koji je, za period 2021 – 2023, izdvojeno 30 miliona dinara. U protekloj godini iz tih sredstava realizovano je devet, a još 10 miliona je planirano za tekuću i 11 miliona dinara za narednu godinu – kazao je Dašić i dodao da su to neke od starteških aktivnosti koje su usmerene ka stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, pored pružanja šanse licima sa dobrom poslovnom idejom za započinjanje sopstvenog posla, mladima kojima je prvo zaposlenje, privrednim subjektima koji imaju potrebu za novim zapošljavanjem i novim profilima.

Ukupan budžet za trogodišnje mere aktivne politike zapošljavanja je oko 55 miliona dinara, od čega Grad učestvuje sa 55 odsto, a NSZ sa 45 procenata.

– Godinama sprovodimo slične programe, ali se i trudimo da ih redizajniramo kako bismo izašli u susret predlozima i inicijativama koje dobijamo od privrednika i privrednih udruženja – rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

Poslodavcima u Kragujevcu predstavljeni javni pozivi Nacionalne službe za zapošljavanje 2
Foto: Grad Kragujevac

NSZ je ove godine raspisala 12 javnih poziva od kojih je 10 direktno usmereno ka poslodavcima, a dva prema nezaposlenim licima koja mogu da započnu sopstveni biznis. Od sredstava namenjenih za privredu dva su za javni sektor – programi stručna praksa i javni radovi.

– Cilj nam je da razvijamo realni sektor jer na taj način spasavamo i javni sektor – istakao je Martinović.

Sva najihova sredstva su usmerena ka teže zapošljivim kategorijama koji bez podrške države ne mogu da nađu posao na tržištu rada.

U radu foruma su učestvovali član Gradskog veća za privredu Radomir Erić, direktorka NSZ filijale u Kragujevcu Gorica Bačanin i direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić, kao i predstavnici 20 kompanija.

Više vesti iz ovog grada čiatjete na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari