Poštari u protestu odbili razgovor u Ministarstvu telekomunikacija, traže odluku o povećanju plata 1Foto: Beta/Milan Timotić

Poštari u protestu odbili su poziv nadležnih u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija da njihovi predstavnici učestvuju na sastanku predstavnika “Pošte Srbije”, sindikata i Vlade koji je održan danas u Beogradu.

– Telefonom su me pozvali iz resornog ministarstva i obavestili o tom sastanku i saopštili mi da na njega pozivaju predstavnike zaposlenih u Pošti koji su u protestu. Ja sam tom prilikom istakao da Sindikat radnika pošte “Sloga” nije organizator obustave rada u preduzeću već da je ona spontana i uputio sam nadležne u Ministarstvu informisanja i telekomunikacije da svoju ponudu iznesu zaposlenima u radnoj jedinici u Novom Sadu, koji su započeli protest poštara. Te kolege su, kada su ih kasnije kontaktirali iz resornog ministarstva, odbile da učestvuju na sastanku zbog toga što je stav zaposlenih koji su obustavili rad u preduzeću da nema potrebe za bilo kakvim razgovorima već da Vlada Srbije i poslovodstvo “Pošte Srbije” moraju da ispune zahteve koji su im ranije prosleđeni, među njima i onaj o povećanju zarada – kaže za Danas Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika pošte “Sloga”, čiji aktivisti učestvuju u spontanoj obustavi rada zajedno sa drugim radnicima “Pošte Srbije”, i dodaje da će se protest nastaviti do ispunjenja svih zahteva.

Inače, sinoć su se sastali vršilac dužnosti direktora “Pošte Srbije” Zoran Đorđević, članovi Nadzornog odbora i izvršni direktori preduzeća sa predstavncima Sindikata Radnik, Sindikata PTT Srbije i Sindikata JP PTT saobraćaja Srbije – Nezavisnost. Tada je dogovoreno da se danas sastanu sa predstavnicima Vlade.

Direktor “Pošte Srbije” Zoran Đorđević je u ponedeljak na konferenciji za medije objavio da će svi zahtevi radnika biti ispunjeni i da očekuje da će obustava rada biti prekinuta. On je istakao da će povećanje plata biti ostvareno bonusima koji će zavisiti od učinka, a da će za posao koji su i dosad obavljali, zaposleni zaraditi po 10.000 do 15.000 dinara odnosno oko 30 odsto više, uz mogućnost da, ukoliko žele, rade i van radnog vremena i zarade još novca.

Mitrović za Danas kaže da je ponuda direktora Đorđevića da im se plate povećaju kroz bonus za koji bi oni morali da ispune norme naišao na nezadovoljstvo među radnicima koji su u protestu i još više ih učvrstio u nameri da sa obustavom rada nastave sve dok se ne ispune svi njihovi zahtevi.

– Radnici koji protestuju žele da im se poveća lični dohodak a ne da se uvode norme kako bi zaradili više kroz bonus. Ono što je važno naglasiti je da zahtevamo da nam se uvećaju plate jer su veoma niske. To treba da bude regulisano kroz donošenje odluke o povećanju zarada a ne podelom bonusa za one koji ispune normu. Mi tražimo povećanje za sve zaposlene – objašnjava naš sagovornik.
Podsećanja radi, zaposleni u “Pošti Srbije” u protestu, između ostalog, zahtevaju povećanje plata za najmanje 30 odsto i zapošljavanje novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari