Potpisan novi ugovor o kreditima 1Foto: Fonet

Evropski investicioni fond (EIF) i svih sedam banaka članica Erste grupe potpisali su sporazum o obezbeđivanju garancija za socijalno preduzetništvo, koji omogućava mreži lokalnih banaka Erste grupe da obezbede ukupno 50 miliona evra kredita.

Taj novac tokom narednih pet godina moći će da koristi više od 500 socijalnih preduzeća i neprofitnih organizacija u Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Socijalni preduzetnici i neprofitne organizacije moći će da dobiju kredite po smanjenoj kamatnoj stopi i uz manje zahteve u pogledu sredstava obezbeđenja, navodi se u saopštenju.

U okviru programa socijalnog bankarstva „Korak po korak“, koji Erste banka u Srbiji realizuje od 2016. godine, do sada je podržan rast i razvoj 65 start ap firmi i socijalnih preduzeća, a odobren je i prvi kredit neprofitnoj organizaciji koja će pomoću njega multiplikovati pozitivan uticaj na zajednicu i društvo u celini.

Kroz program je plasirano 500.000 evra sredstava i stvorena su 72 radna mesta.

Cilj programa je da pomogne razvoj start apa i socijalnog preduzetništva u sferama od značaja za razvoj lokalnih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari