Potpisan ugovor o izgradnji depoa u Makišu za beogradski metro 1Beograd, 31.1.2021. - Ranzirna stanica Makis. Makisko polje u kome preduzece Beogradski vodovod i kanalizacija u zasticenoj sanitarnoj zoni ima postrojenja za preciscavanje vode, "fabriku vode". Aktuelna gradska vlast najavljuje izgradnju naselja i metroa u zasticenoj zoni sto bi ugrozilo snabdevanje grada pitkom vodom. (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV)

Sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš za metro u Beogradu, u vrednosti 200 miliona evra, potpisan je danas sa kineskom kompanijom Pover Čajna (Power China), saopštilo je Ministarstvo finansija.

Potpisnici sporazum su ministar finansija Siniša Mali, vršilac dužnosti direktora Javno-komunalnog preduzeća „Beogradski metro i voz“ Andreja Mladenović, vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za javni prevoz Radovan Кremić i ovlašćeni predstavnik kompanije Power China Jang Fan.

Mali je istakao je da je potpisivanje tog dokumenta još jedan značajni korak ka izgradnji metroa u Beogradu.

„Iz Depoa Makiš upravljaće se celokupnim sistemom metroa. Tu će biti glavno mesto za održavanje svih kompozicija metroa. Projektovanja i izgradnja tog objekta trajaće 60 meseci“, rekao je Mali.

Kako je dodao, usluge i radovi obuhvaćeni sporazumom sa kineskim partnerima podrazumevaju projektovanje i izvođenje radova na izgradnji administrativne zgrade sa operativno-kontrolnim centrom i drugih neophodnih objekata među kojima su inspekcijske hale, hale za održavanje, za gariranje, za održavanje infrastrukture, ulazno-izlaznog objekta, trafostanica i sprinkler stanica, sa kompletnim instalacijama i opremom za svaki od objekata.

Mali je rekao i da je predviđeno projektovanje i izgradnja donjeg stroja koloseka u depou za ukupnu dužinu koloseka od oko 10 kilometara, projektovanje i izgradnja manipulativnih površina i unutrašnjih saobraćajnica ukupne dužine oko 4,7 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom, spoljno uređenje depoa ukupne površine od oko 34 hektara i sve priključke na gradsku mrežu infrastrukture.

Podsetio je da su radovi na Makiškom polju, odakle će kretati i prva linija metroa, započeti u novembru 2021. godine, na 72 hektara.

„Do 2028. godine prva linija metroa u Beogradu treba da bude završena, a druga linija do 2030. godine. Prva linija je ukupne dužine 21,4 kilometra i vodi od Železnika do Mirijeva. Druga ide od Mirijeva ka Bežaniji, dok je trasa treće linija od Banjice ka Bežaniji. Zajedno sa drugim delovima prevoza u Beogradu – tramvajima, trolejbusima, autobusima, to će biti potpuno novi sistem javnog prevoza“, istakao je Mali.

Najavio je da će ;u narednih desetak dana biti potpisan još jedan važan ugovor koji se odnosi na izgradnju metroa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari