Potpisan ugovor o kupoprodaji IMT-a 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Zamenik direktora indijske kompanije „Tafe“ Kamal Ahuđa i Dušan Dragojlović iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika potpisali su u „Palati Srbija“ ugovor o kupoprodaji IMT-a.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ambasadorka Indije u Beogradu Narinder Čauhan.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, indijska kompanija je za 66.081.562 dinara kupila pravno lice, odnosno žig IMT, pogon u Jarkovcu kod Sečnja i tehnološke crteže. Ostala imovina IMT-a ući će u stečajnu masu.

„Tafe“ je najavio višemilionsku investiciju u proizvodne pogone u Srbiji i u kooperante. Prema procenama rukovodstva kompanije, u roku od pet godina Tafe će u Srbiji proizvoditi najmanje 5.000 traktora godišnje, s ciljem da se dostigne i proizvodnja od 10.000 traktora.

U planu je proizvodnja unapređenih modela IMT 539, 542 i 590. Prvi takav model, IMT 539 sa EURO 3 motorom, publika će moći premijerno da vidi na međunarodnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u maju ove godine.

Prema najavama indijskih investitora proizvodnja će početi u roku od 12 meseci, a traktori će, u prvoj fazi, biti plasirani na tržište Srbije, zatim u države nekadašnje Jugoslavije. U trećoj fazi traktori će biti prodavani u zemljama gde je nekada IMT izvozio, poput Tunisa, Alžira, Maroka, kao i u nekim državama Evropske unije, kao što su Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je ponovno oživljavanje IMT-a i očuvanje brenda koji je obeležio poljoprivredu ovih prostora poslednjih 60 godina, bio važan i težak zadatak koji je Vlada Srbije sprovela.

Uložili smo velike napore kako bismo ponovo pokrenuli tu priču, sačuvali žig IMT-a i našli investitora“, rekla je Brnabić.

Ona je podvukla da rešavanje pitanja preduzeća u stečaju ostaje jedan od prioriteta Vlade.

U Železari Smederevo sačuvali smo 5.000 radnih mesta, Galenika je uspešno privatizovana, danas je potpisan ugovor za IMT. Rešavamo pitanja Magnohroma, pregovaramo sa strateškim partnerima za RTB Bor, a u planu nam je u da podignemo na noge neke stare brendove, poput Ikarbusa, BIP-a, Toze Marković“, naglasila je Brnabić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović konstatovao je da je traktor simbol poljoprivrede i da je ta grana na gubitku jer je IMT prestao da proizvodi traktore.

U Srbiji ima 400.000 različitih vozila i mehanizacije za poljoprivredu i otkada IMT, nekada moćna industrija, ne proizvodi traktore, prisutni su problemi u toj oblasti. Srbija je prošle godine subvencionisala nabavku traktora sa 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije i imali smo skoro 2.400 upita poljoprivrednika“, rekao je Nedimović.

On je istakao da je pokretanje proizvodnje u IMT-u važno je i za BDP u Srbiji, jer je u našoj zemlji prošle godine proizvedeno svega 400 traktora.

Zamenik direktora kompanije Tafe Kamal Ahuđa podsetio je na višedecenijsku saradnju IMT-a i Tafe-a.

„Koliko god da je to nepoznato, naša priča i dugoročna saradnja počeli su 60-ih godina prošlog veka, ali je, nažalost, ta saradnja prestala kada se ugasila fabrika. Sada nam je cilj da nastavimo tu saradnju i da učinimo da ona traje mnogo godina“, poručio je Ahuđa.

Industrija mašina i traktora a. d. (IMT) bila je fabrika poljoprivrednih mašina koja se nalazila na Novom Beogradu u bloku 64. Od 1947. do 2015. godine proizvedeno je ukupno 780 hiljada traktora i oko 600 hiljada oruđa.

U međunarodnoj trvovini IMT je izvezao 107.700 traktora i oko 11.950 priključnih mašina i oruđa u 84 države širom sveta, podseća se u saopštenju.

Fabrika je krajem 80-ih zapošljavala 9.800 radnika, da bi taj broj do 2005. spao na 1.745 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari