Poverenik: Nema informacija da su u hakerskom napadu na EPS ugroženi podaci o ličnosti 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da za sada nema informacija da su u hakerskom napadu na EPS ugroženi podaci o ličnosti građana, ali da nadzor inspektora službe Povernika i dalje traje.

Obavešteni smo odmah od EPS o hakerskom napadu uz reči da nas “opreza radi” pozivaju da preduzmemo predistražne radnje jer nisu sigurni da li su u napadu ugrozeni podaci o licnosti, rekao je Marinović novinarima uoči konferencije povodom Dana zaštite podataka o ličnosti.

Taj nadzor još traje jer čekamo kraj “podizanja sistema”, a to ide polako. Za sada nema informacija da su ugrozeni podaci o ličnosti građana, a u slučaju da se to dogodi reagovaćemo u skladu sa zakonom, rekao je Marinović.

Upitan zašto služba Poverenika nije reagovala u slučaju glumice Bojane Maljević, čiji su podaci zlupotrebljeni u izbornom procesu, Marinović je rekao da Poverenik nema nadležnosti u slučaju krađe podataka, već je to nadležnost Ministarstva unutrašnjh poslova.

Naša nadležnost je zlupotreba vaših podataka, ali kada je reč o krivičnom delu imamo istu nadležnost kao i vi – možemo samo da podnesemo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, rekao je Marinović.

Poverenik nema ingerencije u izbornom procesu, ali osuđujem svaku zloupotrebu podataka. Svakako, baratanje tuđum podacima nije dobro, rekao je Marinovic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari