Povezivanje staža zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju 1Foto FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak koji će omogućiti povezivanje staža bivšim zaposlenima u preduzećima i invalidskim preduzećima koja su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imala oznaku „u restrukturiranju“, saopšteno je posle sednice Vlade.

Navodi se da je usvojen „Zaključak o saglasnosti za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje posebnim kategorijama zaposlenih i bivših zaposlenih, odnosno bivšim radnicima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su bila u procesu restrukturiranja“.

Na osnovu tog dokumenta, u 2024. godini će se, pod istim uslovima kao i u periodu od 2015. godine, uključujući i 2023. godinu, povezati staž osiguranja bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imala oznaku „u restrukturiranju“.

Takođe, biće povezan staž i bivšim zaposlenima koji su utvrđeni kao višak po Programu Vlade, koji ne mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje u trajanju do dve godine, jer im poslodavac nije uplatio doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za ceo period rada.

To se osnosi i na zaposlene „u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji u 2024. godini ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos“.

U 2023. godini staž nije povezan za 9.980 bivših zaposlenih u 59 subjekata, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari