Predsednik sindikata: Nema informacija da li je Fijat počeo da isplaćuje otpremnine 1Foto: https://nezavisnost.org/

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu Zoran Stanić rekao je FoNetu da nema informacija da li je nekom od zaposlenih koji su proglašeni za tehnološki višak danas uplaćena otpremnina od 790 evra po godini radnog staža i da je neizvesno da li je uplata novca na njihove račune uopšte moguća.

Juče nam je na sastanku rečeno da će danas biti isplaćene otpremne za 492 radnika koji su na Fijatovom spisku za otkaz, ali ja nemam informcija da li su nekom od njih pare uplaćene na račun, rekao je Stanić.

Razlog za to, po njegovim rečima, moglo bi biti potpisivanje rešenja o raskidu ugovora o radu.

Malo je čudno da se uplate izvrše bez potpisivanja raskida ugovora o radu, kazao je Stanić i dodao da bi razlog za odlaganje početka isplata moglo biti i „kolebanje“ radnika koji su se već opredelili za rad u inostranstvu.

Neki od njih su, kada su čuli da će svim zaposlenima biti isplaćena otpremnina od 790 evra, pokušali da promene svoju odluku, kazao je Stanić.

On je podsetio da se, prema podacima Stelantisa, za rad u fabrikama u Slovačkoj i Poljskoj do sada prijavilo 175 zaposlenih i da se više od 1.000 zaposlenih još nije izjasnilo ni za jednu od ponuđenih opcija.

Zbog toga je poslodavac poboljšao prvobitnu ponudu i ponovo produžio rok za izjašnjavanje, ali mislim da ni pored toga odziv neće bitimnogo veći, ocenio je Stanić.

Stanić je rekao da će prosečna otpremnina po radnku iznositi oko 7.000 evra, jer veoma mali broj ima više od 10 godina radnog staža.

Većina zaposlenih ima devet godina radnog staža, što znači da će na ime otpremnine dobiti oko 7.000 evra, a sleduje im i isplata razlike za junsku platu i pola nadoknade za godišnji odmor, precizirao je predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari